Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Recension: ”Nolly” med Helena Bonham Carter

Recension: ”Nolly” med Helena Bonham Carter

Uppdaterad
Publicerad

Vårens charmigaste miniserie låter äntligen Helena Bonham Carter spela huvudrollen som såpastjärnan Noele Gordon.

Helena Bonham Carter har de senaste 20 – 25 åren spelat en lång rad excentriska, krassa kvinnor. Från rollen som Marla Singer i ”Fight club”, till stående birollsinnehavare i exmaken Tim Burtons fantasirika berättelser, skurken Bellatrix Lestrange i ”Harry Potter”-filmerna och redig maka till den stammande kung George i ”Kings speech”.

Dessa kvinnor är dock mycket sällan huvudrollen och det är inte en dag för tidigt som Bonham Carter får visa upp sitt breda skådespelarregister i en huvudroll som kräver både hennes patenterade bitskhet och en sårbarhet hon sällan fått visa upp.

”Nolly” handlar om (den verkliga) brittiska skådespelaren Noele Gordon som i 18 år mellan 1964 och 1981 spelade motellägaren Meg i långkörarsåpan ”Crossroads” tills hon en dag oförklarligen får sparken.

Även om ”Nolly” handlar om en tv-serie som gick i graven på 80-talet känns den som ett fräscht tillskott i de många serier och filmer om dagens tv-bransch. Bara med Murdoch-imperiet som inspiration har vi de senaste åren, utöver ”Succession”, fått ”The loudest voice” ”Bombshell” och ”Motherfatherson”.

Men samtidigt som gammelmedia vs sociala medier och tablå-tv:s annalkande död har debatterats till leda har det numera sällan omtalade tv-formatet såpoperan oförtrutet tuffat på med en kackerlackas överlevnadsförmåga.

Ständigt bespottad, men älskad av en trogen publik, har såpor visats sedan tv:s begynnelse. I Storbritannien har ”Coronation street” gått sedan 1960, ”Hem till gården” sedan 1972 och ”Eastenders” sedan 1985 och fenomenet förtjänar lite mer uppmärksamhet efter lång och trogen tjänst.

Manusförfattaren Russell T Davies (Doctor Who) och regissören Peter Hoar har tidigare samarbetat med ”It’s a sin” och Davies har skrivit en av tiotalets bästa miniserier ”En engelsk skandal”.

”Nolly” är varken lika gripande som ”It’s a sin” om aidsepidemin eller lika rafflande som ”en engelsk skandal” om mordförsök och vid tiden förbjuden homosexualitet i det brittiska parlamentet, men även denna relativt lilla berättelse om en åldrande såpaskådis rymmer stor dramatik, humor och hjärta.

Betyg: 4

Premiär: 24 maj, SVT

AV: Russel T Davies och Peter Hoar

Med: Helena Bonham Carter, Con O'Neill, Augustus Prew m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serierecension

Mer i ämnet