Foto: Folkteatern

Recension: ”Sanning c/o Folkteatern”

Uppdaterad
Publicerad

Publiken har fått bestämma innehållet i den nya uppsättningen och Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius rekommenderar en helkväll på Folkteatern i Göteborg.

”Sanning c/o Folkteatern” är en satsning med tre fristånde pjäser. I helgen var det urpremiär för den första: ”Not based on a true story”, i regi av Frida Röhl. En uppsättning som har växt fram efter intervjuer med göteborgare som fått ge sin syn på vad teater borde handla om.

– Resultatet blir en frejdig teatersport, en slags teatertombola, i vilken ensemblen utforskar allt från springa-i-dörrar-fars via, tvättstugedramatisk socialrealism till experimentell dansteater, säger Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius.

– Det kan tyckas flamsigt och spretigt, till och med trivialt, men vartefter röken tätnar på scenen tätnar också föreställningen, och vi förstår att det triviala är just en väg att få oss att förstå vad teater kan och kanske bör vara. Ja, det hela landar till slut i ett politiskt statement eller frågeställning – vad ska teater vara bra för? Kan den göra något med oss människor som vi inte får någon annan stans? Det är mycket relevanta frågor i vår tid, då kulturen ibland marginaliseras.

Samma tema återkommer i tre pjäser?

– Ja, och det finns en klar vits med att se alla pjäserna i en följd. De har olika ton och tempi, och de båda första visar prov på olika sorters mänsklig psykologi på scenen. Rasande roande raseri kontra seriositet och fatalistisk övertygelse. Var för sig blir det lite futtigt, men här blir helheten större än delarna, så jag rekommenderar en helkväll på Folkteatern.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.