Blade runner-regissör tar tag i AI-frågan igen. Foto: HBO

Recension: Raised by wolves

Uppdaterad
Publicerad

Ridley Scott har ett finger med i spelet i det existentiella rymddramat Raised by wolves. Det är en välgjord, men halvhjärtad och glädjelös repris på mycket annat i genren.

Något har gått allvarligt fel med jorden. Två androider (man har sett dem förr under andra namn: replikanter, hubotar, hosts – de är människolika robotar) har skickats av ”skaparen” ut i rymden för att medelst konstgjord befruktning av människobarn skapa en ny värld.

Samtidigt glider en ark med överlevande människor runt ute i världsrymden. Man förstår också att någon form av religionskrig har utspelat sig mellan troende och ateister.

serierecension

De två första avsnitten av Raised by wolves är regisserade av Ridley Scott (även producent) som mer eller mindre är sci-fi-genrens kung sedan Blade runner (1982) och Alien (1979). Och det finns mycket att känna igen.

Många av sci-fi-genrens grundelement finns där. I botten existentiella dilemman: Jorden är paj – vilka ursprungtillstånd tar det fram i människan? Kan AI känna känslor, fast de är programmerade att inte göra just det? Är religion alltid något man vänder sig till i kris? Och så vidare.

Sen är det utseendet: Färgerna går i grått, blått och gult. Dystopiskt. Öken. Städer i ruiner. Alla är klädda i antingen grå helkroppsspandex, sektliknande särk i vitt eller trashankskläder i grått (många lager). Håret är hockey- eller pottfrisyr. Varför är det den mest postapokalyptiska frisyren?

Androiderna pratar och går så klart lite styltigare än människorna, men även människorna, traumatiserade av sina öden har lite androidlika uttryck.

Dialogen är främst till för informationsutbyte och för att förklara för tittaren vad det är för sorts värld vi befinner oss i.

Raised by wolves är egentligen inte dålig. Den är vacker och dramaturgiskt välbyggd, dialogen är aningen torr, men det är inget fel på skådespeleriet. Det är inget filmiskt fuskbygge.

Ändå blir jag uttråkad. Problemet är att det känns som att den är gjord helt utan glädje eller engagemang. Frågorna den väcker är trötta och ställda många gånger förr och man får känslan av att Ridley Scott och Aaron Guzikowski är två skickliga hantverkare som gjort serien på autopilot med beprövade metoder.

Man ska vara ordentligt förtjust i torra rymdöknar för att orka tio timmar av detta.

Raised by wolves har premiär på HBO nordic den 16 december.

Raised by wolves

Betyg: 2

Av: Ridley Scott och Aaron Guzikowski

Med: Amanda Collins, Abubakar Salim, Matias Varela med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet