Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dominique Fishback i rollen som Dre i Prime Videos nya serie Swarm. Foto: Prime Video

Recension: Seriemördarserien Swarm är originell på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

Gänget bakom hyllade serien Atlanta utforskar fan-kultur i skräckdramakomedi om en ung kvinna som mördar för sin idol.

Dre är en vilsen kvinna i 20-årsåldern som är “mellan jobb” och bor tillsammans med sin syster Marissa i Houston, Texas. Båda älskar artisten Ni’jah på ett ohälsosamt sätt. Dre och Marissa är “killer bees” – medlemmar i The Swarm, som Ni’jahs fans kallar sig (jämför med Beyoncefansens BeyHive). 

Dre är närmast en omänniska, övergiven av sina föräldrar och utskrattad på skolgården. Ingen tycker om henne, utom hennes syster. När Marissa dör tappar Dre fotfästet. Allt som återstår är den osunda kärleken till superstjärnan Ni´jah, och den tar en mörk vändning.  

serierecension

“Själen ryser för tomrummet”, skrev Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Swarm handlar om den rysningen, som i det här fallet tar sig uttryck i en rasande och blodig roadtrip genom USA:s sydstater.  

Swarm är en vild berättelse med lika delar mörk humor, skräckfilmspastisch och social satir.  “Vilken är din favoritartist?” frågar Dre sina offer innan hon slår ihjäl dem – ofta för att de har skrivit elakt om Ni’jah i sociala medier. Fishbacks rolltolkning är en lika vild uppvisning. Hon rör sig som en blyg tvååring men mördar som en indisk dödsgudinna.  

Lägg namnet på minnet. Dominique Fishback.  

Men Swarm är också riktigt rolig. Den vita strippan Hailey envisas med att kalla sig “svart”, och möter Dres skeptiska miner med förklaringen “Min pappa är svart... eller halv”. Hailey spelas av Paris Jackson – Michael Jacksons dotter i verkliga livet.  

Manusförfattaren Janine Nabers hävdar att Swarm inte har något budskap, utan att den bara “existerar i världen” som en “konstig punkgrej”. Såväl Nabers som seriens skapare Donald Glover har den egensinniga Atlanta på sitt CV och det är ingen övertolkning att kalla Swarm för dess lillasyster.  

Men där Atlanta hade en tendens att fladdra iväg hålls Swarm ihop, eftersom temat – människohjärtats desperata krav på tillhörighet – präglar berättelsens alla delar. I övrigt är den lika egensinnig, lika punkig. Och bevisar att i en tid när många strömmade berättelser stöps i samma form finns det ändå utrymme att då och då göra någonting verkligt originellt.

The Swarm visas på Prime Video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet