Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjuvkika på en snutt ur ”The Curse” som har premiär 5 januari. Foto: Skyshowtime

Recension: ”The Curse” av Nathan Fielder

Publicerad

”The Curse” liknar inte mycket annat på tv just nu. Realitysatir blandas med bisarra sexscener i en lyckad mix.

Det är lite svårt att ringa in ”The Curse” i de fyra avsnitten som förhandsvisats. Nathan Fielder, serieskapare och huvudroll, har med sina tidigare program ”Nathan for you” och ”The Rehearsal” blandat dolda kameran, fiktion och dokumentär med en socialt hopplös och stel variant av sig själv i centrum.

Serien handlar om den stundtals mycket mörka fejkverklighet som byggs via sociala medier och realityserier. Men det är långt ifrån en skärmhatande moralkaka och i likhet med Fielders andra program vet man aldrig vart handlingen är på väg.

Realityserien “Fliplanthropy” är en kombination av ett husrenoveringsprogram (house flipping) och filantropi. Vi följer Whitney (Emma Stone), miljövän, influencer och dotter till samvetslösa hyresvärdar och Asher (Nathan Fielder), helt personlighetsbefriad. Paret bygger upp en ekoby av spegelhus som främjar nollutsläpp i hålan Española, New Mexico. Helt i samklang med den fattiga lokalbefolkningen, såklart.

Tv-producenten Dougie tycker att det präktiga livsstilskonceptet är skittråkigt och försöker hjälpa verkligheten på traven genom att hälla vatten i ögonen på en tant som inte har vett att börja gråta när hennes son erbjuds ett jobb av de nya ekofastighetsmagnaterna.

Han hetsar även den snåle Asher att ge pengar till ett barn som säljer läsk på en parkeringsplats. När Asher försöker få tillbaka pengarna efter att kameran stängts av uttalar barnet en förbannelse över honom.

Emma Stone spelar Whitney, vars liv är ett hårt regisserat flöde, med sammanbitet flinande fingertoppskänsla. Whitney ser sig själv konstant utifrån och hälsar maniskt på mindre bemedlade grannar och måste forcerat upprepa småtokiga vardagshändelser om de råkar ske när kameran är av. Bara någon enstaka gång tippar det över i överspel.

Nathan Fielder spelar samma obekväma träbock som han brukar, kanske för att det är det enda han behärskar – men det fungerar.

”The Curse” har nerv och satir blandas med bisarra sexscener och penisskämt, och det är – likt det mesta Fielder gör – konstigt. Halvvägs in – smått briljant!

Premiär på Skyshowtime 5 januari.

”The Curse”

Betyg: 4

Av: Nathan Fielder och Benny Safdie

Med: Emma Stone, Nathan Fielder och Benny Safdie

Premiär: 5 januari Skyshowtime

Längd: 10 avsnitt á 45 – 60 minuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.