En registjärna föds i ”The Fabelmans”. Foto: Nordisk film

Recension: ”The Fabelmans” i regi av Steven Spielberg

Uppdaterad
Publicerad

Snyggt och proffsigt, men också påfrestande käckt och tillrättlagt. Fredrik Sahlin är inte imponerad av Steven Spielbergs filmiska memoarer.

Steven Spielberg tornar upp sig på duken och bjuder in oss till den filmupplevelse som stundar; kallar den ett kärleksbrev till såväl mediet som hans knasiga familj. Man tackar och bockar och hoppas på en jäkla resa. Det är ju ändå pappan till ”Hajen”, ”Jakten på den försvunna skatten”, ”ET” och alla de andra ikoniska titlarna som sitter där och tittar ner på en.

Låt gå för att Spielberg har varit en av de mest inflytelserika filmskaparna i Hollywood, och nog har många av hans verk en självklar plats i filmhistoriens Hall of fame, men dramer har aldrig varit hans starka sida. Resultatet är oftast lite för sentimentalt, lite för tillrättalagt för att riktigt bränna till.

Filmrecensioner

Så även här

Den första akten är svårslagen i subgenren hurtig familjeskildring med gemensam sång i bil, knäppa släktingar och tokroliga hyss. Käckt, ”mysigt” och dränkt i varieté-artat pianoklink.

Jisses.

Men det tar sig. Efter denna orgie i Kajsa Kavat börjar den unge Spielbergs vandring mot den potentat han sedan blev. Som filmtok är det naturligtvis kul att se hur en registjärna föds men filmnörderiet tillåts aldrig riktigt blomma ut, det är tydligt att det är familjen som är huvudrollen och scenerna därifrån är fortsatt lätt schablonartade. Spielberg har dock gjort helt rätt i att välja Paul Dano och Michelle Williams till att spela de udda föräldrarna, de lyckas båda (speciellt Dano) illustrera den lättare air av måttlig galenskap som, om man ska tro filmen, utmärkte päronas personer och relation.

”The Fabelmans” har fått toppbetyg på hemmaplan, möjligen stöts gemene amerikansk kollega inte bort av den sentimentala tonen, inte heller verkar de ha problem med att de få mörka partier som ändå finns, inte har någon vidare svärta. Utan friktion, ingen hetta.

Kanske begär jag för mycket, söker äkta liv i en skröna. Snyggt och stilsäkert är det ju, på ett professionellt vis. Men när han nu har väntat så länge på att göra sin imponerande gärning och stökiga uppväxt rättvisa kan man undra varför han inte tog i mer, skapade något annat än ett glansigt vykort från minnenas allé.

”The Fabelmans”

Betyg: 3

Regi: Steven Spielberg

Manus: Steven Spielberg, Tony Kushner

I rollerna: Paul Dano, Michelle Williams, Gabriel LaBelle m fl

Biopremiär: 3 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet