Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Tali da Silva tycker Britney Spears ”The woman in me” är en feministisk bok i klippet. Foto: SVT/Ur musikvideo till ”...Baby one more time”

Recension: ”The woman in me” av Britney Spears

Uppdaterad
Publicerad

Britney Spears memoarer är tung läsning, men en bra påminnelse om hur illa hon blivit behandlad i offentligheten, tycker Tali da Silva.

Britney Spears historia har redan berättats av nästan alla utom henne själv. Men när hennes egen version nu kommer lagom till halloween är den lika skrämmande som om man hörde den för första gången.

Hennes memoarer är berättelsen om häxan och hysterikan, fast på 2000-talet. En slags feministisk coming of age-historia, fast bakvänd, om den lilla flickan som växer upp och erövrar världen bara för att berövas sina rättigheter och tvingas leva som ett barn igen.

Men det är också en berättelse om klass. Om en fattig tjej från Kentwood, Louisiana, som aldrig lärde sig att säga nej och som var så tacksam och artig att hon nära på gick under.

Anekdoterna om det ikoniska MTV VMA-framträdandet (ormen väste åt henne och var beredd att bita), de matchande jeans-utstyrslarna (Britneys idé, inspirerad av kyrkbesökare i amerikanska södern) och förhållandet med Justin Timberlake (otroheten, aborten och att bli dumpad via sms) förtjänar sin plats.

Men allra störst är det att äntligen få ta del av hennes egna ord om det så kallade sammanbrottet som utspelade sig på en frisersalong: “Att raka bort håret var mitt sätt att säga till världen: Fan ta er”.

Och efter att ha läst historien om hennes liv undrar man varför hon inte greppade rakapparaten långt tidigare. Med en pappa som aldrig tyckte att hon var tillräckligt bra och en mamma som söp ihop med sin trettonåring. Åratal av elak skvallerpress och förnedrande intervjusituationer. Dessutom ett slavliknande arbetsschema och ett äktenskap med universums största golddigger.

Att sedan ta del av detaljerna kring det ökända förmyndarskapet är minst sagt tung läsning. Och det förblir svårt att förstå hur en kvinna kapabel att arbeta som världsstjärna inte tillåts att köra bil eller välja sin egen mat under tretton års tid.

“The woman in me” är ingen välskriven bok. Men det raka, direkta språket, även kring de allra mörkaste delarna, gör den oväntat osentimental. Och Britney Spears historia förtjänar att bli läst. Om inte annat som en påminnelse om hur illa en kvinna blivit behandlad, mitt framför ögonen på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.