Foto: TT

Regeringen föreslår ny filmpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Fler i filmbranschen ska få inflytande över svensk films framtid. Det skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S), på DN Debatt.

Regeringen fattar under torsdagen beslut om en filmpolitisk proposition som inom kort ska lämnas till riksdagen. Enligt Bah Kuhnke och Carlsson är beslutet ett av ”de viktigaste och största kulturpolitiska reformerna som vi har att ta ställning till under den här mandatperioden”.

Regeringen vill att 545 miljoner kronor avsätts för filmpolitiken 2017. Det nuvarande filmavtalet upphör 1 januari samma år.

Regeringen vill se att de som skapar film får vara med och påverka filmpolitiken och att mer film produceras i olika delar av landet. Alice Bah Kuhnke och Gunilla Carlsson skriver bland annat i debattartikeln att filmen ska bidra till ”att stärka yttrandefriheten och det offentliga samtalet” samt att ”allt fler ser värdefull film som sprids och visas i olika visningsformer i hela landet”.

Fler detaljer väntas komma i samband med en presskonferens som regeringen utlyst vid lunchtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmavtalet skrotas

Mer i ämnet