Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Pontus Lundahl/TT

Förslag: 1,5 miljarder i nytt krispaket till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt pressade kultur- och idrottssektorn har har vädjat om ytterligare ekonomiskt stöd. Nu föreslår regeringen att skjuta till 2,5 miljarder kronor till de båda branscherna.

Stödet fördelas så att kulturen ska få 1,5 miljarder tillfaller kulturbranschen medan en miljard kronor går till idrotten.

– Dagens besked om ändringar är en viktig signal, samtidigt är jag och regeringen medvetna om att det här inte löser sektorns alla problem, säger kulturminister Amanda Lind.

”Kulturbranschen blöder”

Regeringen och kulturministern har fått mycket kritik från branschen, som menar att väntan varit för lång. Dessutom tycker man att det första coronastödet på 500 miljoner kronor landade fel.

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, har framfört sin kritik i en intervju med Kulturnyheterna.

– De 500 miljoner kronor som kom under våren var bara en bråkdel av de intäkter som kulturbranschen har tappat. Det måste komma ett nytt stöd riktat till den här branschen. Omställningsstödet som kom var helt felriktat och som ytterst få kan använda. Oavsett om 50-gränsen ligger kvar eller ej så blöder kulturbranschen och stöd måste till, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer