Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arrangörerna: ”Redan kört för nästa år” Foto: Svensk live/Svensk scenkonst

Arrangörerna: ”Redan kört för nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 november kan evenemang med sittande publik ta emot 300 personer. Tidigare har gränsen gått vid 50.

– Det räddar inte branschen, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Regeringen lättar något på restriktionerna för evenemang med sittande publik. Förutsatt att en meters avstånd hålls mellan olika sällskap.

– Vi vill möjliggöra för fler idrotts- och kulturevenemang utan att riskera att öka smittspridningen, sa kulturminister Amanda Lind (MP) på dagens presskonferens.

Tidigare har regeringen övervägt att höja publiktaket till 500 personer, men ändringen avblåstes i samband med att smittalen gick upp tidigare i höst.

– Det underlättar att vi kan komma igång och göra saker igen. Samtidigt är det ekonomiskt väldigt svårt att driva en verksamhet med ett publiktak på 300 personer, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenk live.

– Det här innebär att vissa aktörer kommer att kunna genomföra vissa grejer, men det räddar inte branschen.

”Redan kört för 2021”

Annika af Trolle, kommunikationschef på Svensk scenkonst, tycker också att regeringens beslut är ett steg i rätt riktning, även om det inte kommer att göra någon större skillnad.

– Det är klart att vi hade hoppats på 500 personer. Nu kan vissa verksamheter börja planera för en lite större publik, men för privatteatrarna kommer det här inte att innebära någon skillnad, säger hon.

För landets privata teatrar kommer det att vara svårt att över huvud taget öppna på nytt under nästa år, tror Annika af Trolle.

– Mycket av 2021 är redan kört för dem, det krävs mycket större volymer än så här för att de ska kunna ta in publik och gå runt ekonomiskt, säger hon.

Hade det gjort någon skillnad med en gräns på 500 där?

– Nej, inte för privatteatrarna egentligen. Men det här är ändå ett steg i rätt riktning. Vi har gjort enorma förberedelser – branschen har arbetat sedan i somras med att ta fram riktlinjer för hur vi ska arrangera smittsäkra evenemang.

Vill ha tydligare besked

Inte heller för konsertarrangören Live nation gör det nya publiktaket någon skillnad, enligt Anna Sjölund, konsert- och festivalchef .

– Jag vet att man hade kunnat ta ansvar för 500 personer i publiken också, det är inte det. Nu handlar det om att tänka långsiktigt, jobba tillammans med branschen, ta fram riklinjer och ha framförhållning så att vi kan hantera ledtiderna. Så att vi överlever, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer