Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT

Regeringen öppnar för sänkt digital bokmoms

Uppdaterad
Publicerad

När EU-kommissionen lägger sitt förslag om sänkt digital moms på böcker och tidningar kommer regeringen att agera. Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en intervju med Svensk Bokhandel.

Just nu diskuteras åter igen skillnaden i moms mellan digitala och fysiska böcker och tidskrifter på svenska kultursidor. I Dagens Nyheter har man i veckan kunnat läsa flera artiklar och opinionstexter som menar att den 25-procentiga digitala momsen borde sänkas till samma nivå som för fysiska böcker: 6 procent.

I slutet av november förväntas EU-kommissionen lägga fram ett nytt lagförslag som möjliggör för medlemsländer att sänka den digitala momsen, och nu säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen kommer att agera när och om detta sker.

Ska agera skyndsamt

I en intervju med Svensk Bokhandel säger hon att finansminister Magdalena Andersson (S) då snabbt kommer att presentera ett förslag:

– Det är Magdalena Andersson som sköter skatterna, men jag är övertygad om att hon kommer att arbeta fram regeringens förslag så fort beskedet kommer från EU. Vi har varit öppna med att vi tycker att det är viktigt att det är lika beskattning, säger Alice Bah Kuhnke till tidningen.

Kulturministern understryker att bokmomsen är en av de viktigaste frågorna just nu i bokbranschen, men att frågor om skatt ytterst ligger på finansministerns bord, när tidningen refererar till den kritik som riktats mot Bah Kuhnke under veckan i momsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.