Kertsin Brunnberg (till vänster) tar över som museichef efter Lena Rahoult (till höger). Foto: TT

Regeringen säger upp museichef

Uppdaterad
Publicerad

Lena Rahoult, chef för Arkitektur- och designcentrum, tvingas avgå i förtid.

Textilformgivaren Lena Rahoult tillträdde i december 2008 som chef för statliga Arkitekturmuseet i Stockholm. Nu meddelar Svenska Dagbladet att regeringen beslutat att peta henne, endast några månader innan tjänsten löper ut.

”Påpekat behovet av förändring under en längre tid”

Rahoult har under sin tid som chef fått utstå hård kritik. Bland annat för museets utställningar som har kallats oengagerade. 

I ett skriftligt uttalande säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att ”Kulturdepartementet har följt utvecklingen vid myndigheten och påpekat behovet av förändring under en längre tid. Bedömningen är att de insatser som gjorts inte har varit tillräckliga”.

Lena Rahoult kommer nu placeras i Regeringskansliet fram till att hennes förordnande löper ut den 31 december.

Leif Pagrotsky reagerar

Före detta kulturministern Leif Pagrotsky (S) reagerar på nyheten om Lena Rahoults uppsägning. I slutet av 2005 KU-anmälde Lena Adelsohn Liljeroth, som då arbetade som riksdagsledamot, Leif Pagrotsky för att ha omplacerat chefen för ett annat statligt museum.

Konstitutionsutskottet avslog dock anmälan.

– Jag vill inte kommentera behandlingen av Lena Rahoult. Jag tycker mest att det är lite märkligt att Lena Adelsohn Liljeroth nu gör precis samma sak som hon anmält mig för, säger Leif Pagrotsky.

Kerstin Brunnberg tar över

Kerstin Brunnberg, ordförande för Statens kulturråd, kommer kliva in i Lena Rahoults ställe fram till sista februari 2015.

I samband med tillkännagivandet av den nya museichefen meddelar kulturdepartementet att det finns planer på att slå ihop Arkitektur- och designcentrum med Moderna museet, båda hemmahörande på Skeppsholmen i Stockholm.

Lena Adelsohn Liljeroth vill inte kommentera Pagrotskys uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.