Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen satsar 176 miljoner på ett nytt bokbidrag. Foto: SVT

Regeringen satsar på skönlitteratur för de yngsta barnen

Publicerad

För att komma åt den sjunkande läsförståelse satsar regeringen 176 miljoner kronor på barns läsning. Pengarna ska gå till inköp av skön- och facklitteratur i förskolan och lågstadiet.

– Jag tycker att det är viktigt att den här lässatsningen främjar läsglädje, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Bidraget gäller från och med i år och motsvarar ungefär 880 000 böcker.

Syftet är att främja barns läsning men också ge skolor möjlighet att bygga upp ett eget skolbibliotek. Från och med 2025 kommer det att vara lag på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek.

– Det här är en del av den satsningen att se till att det finns skönlitteratur – bra barnböcker – till skolbiblioteken, säger Lotta Edholm och fortsätter:

– Sverige befinner sig i en läskris där alldeles för många läser alldeles för dåligt eller inte alls. Så att främja läslust i de yngre åldrarna är viktigt ur det perspektivet.

Är brist på böcker det stora problemet?

– Det är en del av problemet sen handlar det naturligtvis också om inlärningsteknik och att barn måste läsa mycket, säger Lotta Edholm.

Kritik från Lärarfacket

Enligt regeringen ska det nya bidraget vara lätt att ansöka om.

Samtidigt riktas kritik mot den här typen av riktade statsbidrag. Fackförbundet Sveriges Lärare skriver att ansökningsprocessen för statsbidragen ofta är krånglig och tidskrävande. Istället menar de att lärarna borde få mer inflytande över vad skolans pengar används till.

Fackets ordförande Åsa Fahlén säger till Sveriges Radio att många olika riktade statsbidrag innebär ”en snuttifiering av finansieringen” i skolan.

Lotta Edholm menar dock att det finns ett stort behov av skönlitterära böcker i skolorna.

– Många skolor har i dag stor brist på böcker och då är den här satsningen faktiskt viktig.

Från 2025 kommer bidraget även att omfatta grundskolan och gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.