Sverker Härd, chef på Myndigheten för kulturanalys, som nu läggs ned. Foto: Stefan Tell/Pressbild

Regeringen skrotar Myndigheten för kulturanalys

Uppdaterad
Publicerad

Bland förslagen i budgeten finns avvecklandet av Myndigheten för kulturanalys.

Myndigheten för kulturanalys, som exempelvis ansvarat för officiell statistik för kulturområdet och analys av kulturpolitikens utfall, föreslås läggas ned nästa år. Myndigheten startades i samband med att samverkansmodellen infördes i Sverige, en modell som syftar till att mer makt över hur kulturpolitiken ska bedrivas förs ut till länen och regionerna i landet.

Regeringen anser att de utvärderingar som myndigheten gör ibland kan överlappa analyser som ändå redan utförs av ansvariga myndigheter på kulturområdet.

Kulturbudgeten 2014

Informerades igår

Och beslutet att lägga ned Myndigheten för kulturanalys kom som en nyhet för personalen på myndigheten.

– Jag fick förhandsinformation om det här beslutet igår, berättar myndighetschefen Sverker Härd.

Blev du överraskad av beskedet?

– Både ja och nej. Vi vet att Socialdemokraterna lade fram en budgetmotion i våras som innehöll en översyn av analysverksamheterna. Och det rådde inte total enighet bland partierna när vi bildades 2011. Men vi har inte fått några signaler om det här i övrigt, så beskedet nu kom väldigt plötsligt.

Hur ser ni på det här beslutet?

– Jag tycker att det är svårt att förhålla mig till det. Jag hoppas att man gjort en noggrann genomlysning av det här på kulturdepartementet, säger han till Kulturnyheterna.

Vad är det som ni gör som utmärker er?

– Vi står för en oberoende analysverksamhet. Jag tror inte att det finns en sådan kompetent miljö när det handlar om de här frågorna någon annanstans i Sverige.

Tolv anställda

Regeringen avser att återkomma till hur de arbetsuppgifter som idag bara görs av Myndigheten för kulturanalys ska skötas och finansieras på längre sikt.

Det jobbar tolv fast anställda personer på myndigheten. Till det kommer flera personer som är lösare knutna till myndigheten samt uppdrag som läggs ut på externa aktörer. Sverker Härd tog över som chef i december ifjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet