Regeringen slopar kritiserade DAB-radion

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bestämt.
Regeringen skrotar planerna på övergång till digitalradio.
Det tillkännager kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Debatten om digitalradio, så kallad DAB+, vill aldrig dö.

Förra regeringens tillsatte en utredning som skulle komma med ett förslag för hur en digitalisering av radion skulle kunna se ut. Enligt utredaren kunde en digitalisering påbörjas redan nästa år, och FM-sändningarna vara skrotade senast 2024.

Har kritiserats

Men DAB-utredningen har sågats av flera remissinstanser. Försvarsmakten, FRA och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har till exempel varnat för att totalförsvaret skulle riskeras om radion digitaliseras.

På Miljöpartiets kongress i mitten av juni kom partiets besked om att de vill stoppa DAB-radion. Nu är det klart att regeringen ställer sig bakom partiets linje.

Inväntar Norge

I Norge har beslut om att släcka ner FM-nätet fattats. 2017 ska digitala sändningar helt ha övertagit den norska radion.

Argumentet för DAB i Norge är möjligheten till större mångfald av radiokanaler. Enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet vill den svenska regeringen avvakta för att se hur utvecklingen kommer att se ut i Norge.

”I praktiken innebär en släckning av FM-nätet i enighet med utredarens förslag att tio miljoner radioapparater blir obrukbara och nya behöver köpas”, skriver kulturministern i debattartikeln.

Stoppar övergången

Alice Bah Kuhnke listar i artikeln ett antal argument mot DAB-radion. Oro över totalförsvaret är ett av dem. Andra argument är risk för att täckningsgraden försämras och oklarhet över om allmänheten verkligen vill ha en digitaliserad radio.

Regeringen beslutar därför att vänta med en övergång till DAB.

”En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Regeringens uppfattning är också att vår nuvarande radiolösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad”, skriver kulturministern.

DAB är en teknik för digitala radiosändningar från 1980-talet. Den används runtom i västvärlden, samt i bland annat Sydafrika, Kina och Indien.

DAB+, som regeringen övervägt, är en vidareutveckling av tekniken som möjliggör samma ljudkvalitet med mindre mängd data som överförs.

Källor: SR, Worlddab.org, samt rapporten ”från analog till digital marksänd radio”.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.