Toots Hibbert spelar med The Maytals i Grass Valley, USA, 2019. Foto: TT

Reggaeikonen Toots Hibbert död

Uppdaterad
Publicerad

Den jamaicanske reggaeikonen Toots Hibbert är död. Han blev 77 år gammal.

Hibberts var frontfigur i bandet Toots & the Maytals, vars låt ”Do the reggay” från 1968 anses vara ursprunget till termen reggae. En annan av gruppens hits, ”54-46 That's my number”, var inspirerad av tiden då Hibbert satt i fängelse för marijuanainnehav.

Kompis med Marley

Han startade The Maytalls i början av 60-talet och under de tio år gruppen var aktiv jobbade man tillsammans med en låg rad av reggaens mest namnkunniga producenter. De var även vänner och kollegor med Bob Marley och uppträdde ofta på samma spelningar och delade dessutom skivbolag.

– Det fanns inga problem, ingen yrkesmässig avundsjuka, vi var alla goda vänner, har Toots Hibbert berättat om relationen med Marley i en tidigare intervju.

Blev 77 år gammal

Så sent som i augusti släppte Toots & the Maytals sitt första album på över tio år, ”Got to be tough”, med medverkan av bland andra Ziggy Marley och Ringo Starr.

Hibbert avled på fredagen efter en tids sjukdom på ett sjukhus i Kingston, Jamaica. Han blev 77 år gammal. I ett uttalande sägs att Hibbert somnade in ”fridfullt, omgiven av sin familj”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.