Foto: Reuters/TT

Regissören Bernardo Bertolucci är död

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska filmregissören Bernardo Bertolucci är död, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till italienska medier.

Bernardo Bertolucci har gått bort vid 78 års ålder efter en tids cancersjukdom, bekräftar hans presstalesperson. Det skriver Variety.

Han blev mest känd för filmer som Den siste kejsaren (1987) och Sista tangon i Paris (1972) och 1900 (1976).

Bernardo Bertolucci inledde sin karriär som poet och långfilmsdebuterade med Döden är en gammal kvinna 1962.

Som regissör skildrade han ofta ämnen som politik och sex och han anses vara en av de största italienska regissörerna i sin generation. Bertolucci blev stor under en era som födde flera stora italienska filmregissörer som Michelangelo Antonioni, Federico Fellini och Pier-Paolo Pasolini. Bertolucci inledde sin filmkarriär som regiassistent till Pasolini, som var en vän till hans far.

Bertolucci var dock den enda av ovannämnda regissörer som hade en framgångsrik karriär även i Hollywood.

Inspirationskälla

Tillsammans med Anouk Aimée och Robert De Niro på Oscarsgalan 1987. Foto: AP/TT

Han föddes 1940 i italienska Parma och slog in på poesins bana i likhet med sin far.

1970 blev han för första gången nominerad till en Oscar för filmen Fascisten, som enligt Variety fungerat som inspirationskälla för regissörer som Steven Speilberg, Martin Scorsese och Francis Ford Coppola. Den sista kejsaren (1987) kammade hem inte mindre än nio Oscars-stayetter. Bland annat för bästa film och bästa regi.

– Alltid hyllade Sista tangon i Paris och Den siste kejsaren i all ära men det som gjort mest intryck på mig av alla hans verk, är utan tvekan eposet 1900, en dryga fem timmar lång familjefresk över italiensk 1900-talshistoria, med klasskamp och politiskt tumult, som samtidigt bjuder på spännande relationsdrama, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Den har inte vunnit några tunga priser och fick om jag förstått saken rätt ganska så ljummet mottagande när den kom 1976, men i min bok är det den perfekta mixen mellan amerikansk 70-talsfilm och mustig italiensk filmepik.

Uppmärksammad scen

Bernardo Bertolucci med Marlon Brando och Maria Schneider under inspelningarna till Sista tangon i Paris. Foto: AP/TT

En av Bernardo Bertoluccis mest kända filmer, Sista tangon i Paris med Marlon Brando och Maria Schneider i huvudrollerna, fick förnyad uppmärksamhet 2016, när en intervju med Bertolucci från 2013 kom upp till ytan och spreds på internet.

Filmen innehåller en våldtäktsscen där smör används som glidmedel. Maria Scheider har senare sagt att scenen inte fanns med i manus från början och att hon inte visste att den skulle spelas in förrän precis innan. ”Jag kände mig utsatt för övergrepp”, sade hon 2007.

I intervjun säger Bertolucci att han ville överraska Schneider för att hon skulle reagera ”som en flicka, inte som en skådis”.

Bertolucci har senare förtydligat att själv våldtäktsscenen var med i manus, men att varken Marlon Brando eller Bertolucci informerat Schneider om detaljen med smöret för att få en ”spontan reaktion” från henne.

Bertoluccis sista film var Io e te (Du och jag) från 2012. Filmen är baserad på en roman av Niccolò Ammaniti.

Bernardo Bertoluccis filmer i urval

Fascisten (1970)

Utspelar sig i Mussolinis Italien och en man tar värvning hos den fascistiska säkerhetspolisen. Han får i uppdrag att döda sin tidigare lärare i Paris och kombinerar uppdraget med en bröllopsresa.

Sista tangon i Paris (1972)

En ung kvinna i Paris inleder en sexuell relation med en medelålders man som nyligen blivit änkeman. Filmens behandlar sex och våld och ledde till både internationella kontroverser och censur.

1900 (1976)

Filmen utspelar sig i 20-talets Italien. Två män, spelade av Robert De Niro och Gérard Depardieu, och deras vänskap står i fokus. Genom dem utforskas även den politisk konflikten mellan fascism och kommunism i Italien. Filmen är även känd för att vara en av de längsta som gått på bio med sina 317 minuter.

Den sista kejsaren (1987)

En vaggan-till-graven-berättelse om det kinesiska imperiets siste kejsare.

Lille Buddha (1993)

Keanu Reeves spelar Buddha i filmen om hur en munk letar efter reinkarnationen av sin döde lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.