År 2013 tilldelades Claude Lanzmann en heders-Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin. Foto: TT

Regissören Claude Lanzmann är död

Uppdaterad
Publicerad

Den franske filmmakaren, författaren och journalisten Claude Lanzmann har avlidit, 92 år gammal. Han avled i hemmet i Paris på torsdagen, uppger hans förläggare.

1985 kom Lanzmanns nio timmar långa Shoah, en film om Förintelsen som räknas till en av filmhistoriens milstolpar i dokumentärgenren. Den består till stor del av intervjuer med överlevare av nazisternas koncentrationsläger i Polen och brukar beskrivas som en av de oförglömliga skildringarna av fasorna i dödslägren.

Lanzmanns senaste dokumentär, Les quatre soeurs (De fyra systrarna), hade premiär i Frankrike så sent som tidigare denna vecka.

Som ung tillhörde Lanzmann kretsen kring det franska filosofparet Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre, och han efterträdde även Beauvoir som chefredaktör för tidskriften Les Temps Modernes – en post han innehade fram till sin död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.