Filmen hade premiär på filmfestivalen i Sundance. Foto: AP/TT

Regissören: Hoppas att kritikerna ser filmen – vi är på samma sida

Uppdaterad
Publicerad

När Snyggingar (Mignonnes) hade premiär på filmfestivalen i Sundance i januari i år fanns inte mycket som skvallrade om att hundratusentals personer skulle uppmana till att avsluta sina Netflix-konton på grund en fransk independentfilm.

– Det har känts väldigt märkligt för mig, säger regisören Maïmouna Doucouré till Time.

Filmen Snyggingar handlar om 11-åriga Amy som är trött på att ta hand om sina syskon och följa med sin mamma på bönemöten. När hon upptäcker att några jämnåriga tjejer i skolan har en dansgrupp vill hon inget hellre än att få vara med.

– Filmen försöker visa att barn ska få tid att vara barn och att vi vuxna borde skydda dem och låta dem vara oskyldiga så länge som möjligt, sade regissören Maïmouna Doucouré till Time ett par dagar innan Netflix-premiären.

Netflix har bett om ursäkt

I vanliga fall skulle kanske inte en fransk coming-of-age-film om att växa upp som andra generationens senegalesisk invandrare i Frankrike få så mycket uppmärksamhet i USA att hashtaggen #CancelNetflix skulle vara det mest trendade ämnen i samband med premiären.

Turkiet har fått strömningstjänsten att plocka bort filmen i landet.

På grund av att Netflix i augusti valde att lansera filmen med fyra flickor i utmanande poser fick många att anse filmen ”är som en present till pedofiler”.

Sedan dess har Netflix bett om ursäkt för bildvalet, men missnöjet har fortsatt och kulminerade strax efter filmens premiär den 9 september, i samband med att en dansscen som uppfattas som sexualiserande fått stor spridning i sociala medier.

”Vi är på samma sida”

Maïmouna Doucouré understryker att det är just översexualiseringen av barn, påeldad av lajkjakt i sociala medier är det hon ville skildra och hoppas att hennes mest högljudda kritiker faktiskt ser filmen.

– Jag bara hoppas att de här personerna ser filmen, för då skulle de förstå att vi är på samma sida i kampen mot hypersexualiseringen av barn, sade hon till Time.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.