Regissören Sophie Fiennes och Grace Jones. Foto: TT

Regissören: ”Jag har följt Grace Jones i tolv år”

Uppdaterad
Publicerad

Under mer än ett decennium av filmande har Sophie Fiennes skalat bort Grace Jones smink och kostymer – och låtit kameran komma nära.

– Hon spelar inte en roll. Om hon spelat en roll hade tittaren känt det, säger regissören till Kulturnyheterna.

Sophie Fiennes nya film Bloodlight and Bami handlar om artisten, modellen, skådespelaren och ikonen Grace Jones, och visades på filmfestivalen Cinemafrica i Stockholm.

– Jag har gått in i den här filmen som dokumentärfilmare och fokuserat på att vara här och nu med Grace, snarare än att försöka konstruera en bild av det förflutna. Man kan faktiskt se det förflutna i hennes nutid, säger Sophie Fiennes.

Pophistorisk ikon

Grace Jones föddes i Jamaica 1948 och blev en av 80-talets mest populära liveakter med hits som Slave to the rhythm och Pull up to the bumper. Hon är också framgångsrik som modell, och som skådespelare har hon bland annat spelat i Bond-filmen Levande måltavla.

Grace Jones androgyna framtoning har gjort henne till en ikonisk figur inom populärkulturen och har inspirerat såväl Lady Gaga som Madonna.

Men Sophie Fiennes film berättar inte den klassiska historien om Grace Jones. Istället fokuserar den på liveframträdanden och hennes familjerelationer och värderingar.

Unika scener

I ett klipp i filmen klagar Grace Jones på att hennes bakgrundsdansare är unga, lättklädda tjejer. Hon menar att det får henne att framstå som en bordellägare.

– Hon spelar inte en roll. Om hon spelat en roll hade tittaren känt det, säger Sophe Fiennes.

Hon menar att det krävdes tolv år av filmande för att porträttera Grace Jones på ett djupare sätt och får fram unika scener.

– När jag filmar intervjuar jag henne inte men jag interagerar med Grace och har konversationer med henne. Men jag vill inte att publiken ska känna det utan istället ska de känna att de är delaktiga i den intimitet som jag har med henne.  

I en av filmens sista scener sitter Grace Jones vid frukostbordet med ett glas champagne och pratar om sina framträdanden.

Om ljuset skulle släckas och elektriciteten och ljudet sviker kan jag fortfarande underhålla en publik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.