Milos Forman blev 86. Foto: AP/TT

Regissören Milos Forman är död

Uppdaterad
Publicerad

Den tjeckiske filmregissören Milos Forman, som bland annat gjort Gökboet, Hair och Amadeus, är död. Han blev 86 år.

Milos Forman avled på fredagen efter en kort tids sjukdom. Det bekräftar hans agent för flera medier.

Milos Forman föddes 1932 i Tjeckoslovakien. Hans uppväxt färgades mörk av andra världskriget. Båda hans föräldrar mördades av nazisterna under Förintelsen.

Började med komedier

Han gick på konstskola i Prag på 60-talet och studerade manusskrivande. De första filmerna han gjorde var komedierna Det svarta fåret (1963), En Blondins kärleksaffär (1965) och Det brinner min sköna (1968).

Efter ockupationen 1968 flydde han landet och hamnade i USA. Han blev amerikansk medborgare 1979. Hans första film i USA var Taking off (1971). Den belönades med Grand prix i Cannes samma år.

Succé med Gökboet

Det definitiva genombrottet kom med filmatiseringen av Ken Keseys roman Gökboet 1975.

Med Jack Nicholson i huvudrollen som den charmige kåkfararen som får de förtryckta mentalpatienterna att sätta sig upp mot nurse Ratcheds (Louise Fletcher) obönhörligt hårda styre blev det total succé.

Filmen belönades med fem Oscarsstatyetter, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga och kvinnliga huvudroll.

Hair och Amadeus

1979 gjorde Forman muskialfilmen Hair, efter Brodwaymusikalen med samma namn. En film som ställer livslusten och hippierörelsens upproriskhet på den ena sidan, och USA:s krig i Vietnam på den andra.

Formans porträtt av Mozart och Salieri i Amadeus från 1984 blev hans största framgång om man ser till Oscarsstatyetter. Filmen blev den stora vinnaren på galan det året med åtta statyetter totalt. Återigen för bästa film och bästa regi.

Milos Forman gjorde också filmer som Larry Flynt – skandalernas man (1996) om Hustler Magazines skapare Larry Flynt och Man on the Moon (1999) om komikern Andy Kaufman med Jim Carey i huvudrollen.

Skarsgård spelade Goya

2006 regisserade han Goya´s Ghost om den spanske konstnären Goya med svenska Stellan Skarsgård, Javier Bardem och Natalie Portman i rollerna. Skarsgård beskriver Milos Forman som en på både burdus och hjärtlig figur och att han lät sina skådespelare jobba ganska fritt.

Milos Forman blev 86 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.