Regissören om Greta Thunbergs relation till sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmen Greta ger inte bara inblick i klimataktivistens resa till maktens korridorer. Där skildras också relationen mellan Greta Thunberg och hennes pappa.

– Det var något tonårsaktigt som jag kände igen mig väldigt mycket i, säger regissören Nathan Grossman.

I dokumentären som har premiär idag, får vi följa Greta Thunberg från de ensamma skolstrejkerna utanför Riksdagshuset till att bli känd världen över.

Kritiker som recenserat Greta verkar hittills vara samstämmiga i hyllningarna om en nära inblick i klimataktivistens resa. Många har lyft skildringen av relationen till hennes pappa Svante Thunberg som varit en trogen följeslagare.

”Jag kände igen mig väldigt mycket”

I Morgonstudion berättar regissören Nathan Grossman att vikten av det allmänmänskliga gjorde att han ville ge plats åt relationen i dokumentären, vilket han särskilt kom underfund med under en resa i Europa.

– Jag minns så tydligt när jag satte mig i bilen och hörde det här ”chit-chatet” mellan henne och hennes pappa och var nästan tvungen att bita mig i läppen. Det var något tonårsaktigt i det som jag kände igen mig väldigt mycket i, säger han och fortsätter:

– Det fanns något där i deras relation som var väldigt intressant att bygga vidare på i historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.