Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Regissören om hederpriset på Göteborg filmfestival: ”Otroligt tacksam”

Uppdaterad
Publicerad

“Den italienska filmskaparen gör filmer man kan lukta, smaka och känna på”, så beskriver Göteborg filmfestival Luca Guadagnino – årets mottagare av festivalens hederspris, Honorary Dragon Awards.

– Jag är inte bara hedrad och otroligt tacksam över att få ta emot det här priset. Att ta emot priset i en full salong med publik som delar samma upplevelse av att se en film är så viktigt och politiskt nödvändigt, säger Luca Guadagnino.

Med ett 40-tal filmer i bagaget och mer än 20 år som verksam filmskapare prisas den italienska regissören Luca Guadagnino i år på Göteborg filmfestival.

Luca Guadagnino slog igenom med Kärlek på Italienska (2009), och har sedan dess gjort filmer som A Bigger Splash (2015), Suspiria (2018) och tv-serien We are who we are (2020), men mest känd är han för sin filmatisering av romanen Call me by your name (2017).

– Jag tror att kombinationen av element i den filmen var ganska starka, skådespelarna var fantastiska. Det är en berättelse om det ögonblick då man inser att man verkligen behöver den andra och inga hinder finns som kan stoppa det behovet, säger Luca Guadagnino.

Vantrivdes på filminspelningar

I början av sin karriär vantrivdes Luca Guadagnino under sina filminspelningar och undvek därför scener med många skådespelare. Först i fyrtioårsåldern lättade skräcken och det efter att ha sett en dokumentär om hur filminspelningen av Fanny och Alexander gick till och särskilt hur Ingmar Bergman hanterade den.

– Han ställde fler frågor än svar och att se honom göra det framför sina medarbetare utan att skämmas, har lärt mig mycket om hur jag kan vara på filminspelningar, säger han.

”Inte så glamouröst”

Fastän Luca Guadagnino tidigt visste att han ville bli just filmregissör inledde han sin bana som filmkritiker. Och efter tjugo år som filmskapare och stora framgångar internationellt, menar han att yrket han valt är långt ifrån det människor tror.

– Det är ett svårt jobb och det är inte glamouröst att vara filmregissör. Det kanske kan ge skådespelarna ett vackert ljus när människor ser filmen, men yrket är mindre glamoröst än vad människor tror, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.