Hogir Hirori besvarar kritiken mot Sabaya. Foto: Michael Jansson/Pressbild

Regissören om kritiken mot ”Sabaya”: Allt i filmen har hänt på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan publicerade nättidskriften Kvartal en granskning av dokumentären ”Sabaya”, som bland annat visar att en av de bärande scenerna från dokumentären är fabricerad. Nu svarar regissören Hogir Hirori på kritiken. 

Dokumentären, som är samproducerad med SVT, skildrar hur två män, Mahmud och Ziyad, räddar yazidiska kvinnor som förslavats av Islamiska staten, ur flyktinglägret al-Hol i Syrien.  

Kvartals granskning om dokumentärfilmen kom ut i två delar, där den ena delen visar att regissören Hogir Hirori ska ha fejkat en bärande scen där Leila, en av huvudkaraktärerna, under dramatiska former fritas från Al-Hol lägret av Mahmud och Ziyad.

Nu skriver regissören i ett uttalande på filmen hemsida att det stämmer att han inte närvarat vid Leilas fritagning, utan träffade henne för första gången några dagar senare. Kvinnan i den bärande scenen är en annan yazidisk kvinna. 

Hogir Hirori tillstår också att han i en BBC-intervju gett sken av att ha varit med om Leilas fritagning och att ”det var slarvigt och onödigt att inte precisera att scenen gällde en annan yazidisk kvinna”.

Skillnad mellan journalistiska genrer

I uttalandet menar han dock att allt som skildras i filmen har hänt på riktigt, och trycker på skillnaden mellan dokumentärt berättande och undersökande journalistik.

”Dokumentärfilm är inte en neutral berättarform. Särskilt i Sverige där den som genre är en etablerad berättarform som främjar den personliga blicken, det egna uttrycket och som uppmuntrar oberoende filmare att skildra sin bild av världen”.

”Det är beklagligt”

I den första delen av granskningen framgår det att flera av kvinnorna som blivit räddade tvingades skiljas från sina barn med falska löften om att återförenas med dem. Även att Mahmud Resho, en av huvudpersonerna i filmen och numera avliden, gjort en intervju med kanadensiska CBC där han säger att ”Yazidiska Hemcentret brukade erbjuda barnen till IS i utbyte mot saknade yazidier”.

Kvartal kontaktade tolken som medverkade under intervjun och genom sin transkribering bekräftar han att ”Mahmud säger att Yazidiska hemcentret brukade erbjuda barnen till IS i utbyte mot saknade yazidier, men att bytena aldrig genomfördes, utan att de gjorde det för att ”lura” Islamiska staten”.

Hogir Hirori menar att det är tydligt att Mahmud refererat till något som beskriver en strategi i arbetet för att kunna rädda fler yazidiska kvinnor.

”Det är beklagligt att Kvartal har valt att ha en rubrik som så tydligt tagits ur sin kontext och, särskilt i ljuset av att Mahmud numera är avliden och inte kan försvara sig mot dessa påståenden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.