Regissören Staffan Hildebrand hade sex med minderåriga pojkar, avslöjar en ny bok. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regissören Staffan Hildebrand förgrep sig på minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Staffan Hildebrand var en av 80-talets mest stilbildande skildrare av ungdomskultur med filmer som G som i gemenskap och Stockholmsnatt.

I en ny bok berättar två i dag vuxna män om att Hildebrand förgripit sig på dem när de var i tonåren.

I boken G som i gärningsman, som är skriven av Sulo Karlsson och Deanne Rauscher, berättar två män att den vuxne regissören förgripit sig på dem under slutet av 70-talet och början av 80-talet när de var 13 respektive 15 år gamla. Regissören ska ha förmått dem att tillfredsställa honom sexuellt vid ett flertal tillfällen. ”Efter ett tag blev det rutin”, berättar en av pojkarna i boken.

Pojkarna ska även ha bott hos Hildebrand i hans lägenhet i perioder och beskriver i boken att regissören lockade dem med filmjobb och ett mer spännande liv.

”Det är fel”

Expressen har intervjuat den nu 75-årige regissören som säger att han i dag anser att han gjorde fel, men på tidningens fråga om han kände att han gjorde fel redan då svarar han: 

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... Självklart är det fel.  

Regissören säger även att han ångrar sig och att han erkänner handlingarna för de båda männens skull.  

– Jag tror att de mått sämre om jag sagt att jag inte vill prata.

Hade stor publik

Expressen har pratat med en av männen, som i dag är i 60-årsåldern, som säger att boken rivit upp sår.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, säger han till tidningen. 

Staffan Hildebrand kom i kontakt med de båda pojkarna via sin roll som känd regissör. Hildebrands filmer G som i gemenskap (1983) och Stockholmsnatt (1987) om ungdomar i Stockholm med bland andra Paolo Roberto, Niclas Wahlgren och Magnus Uggla i rollerna har tillsammans en biopublik på över en miljon. 

Kulturnyheterna söker Staffan Hildebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.