Skådspelarna Eric McCormack och Sean Hayes från tv-serien Will And Grace. Foto: TT

Rekordmånga HBTQ-karaktärer i amerikanska tv-serier

Publicerad

Enligt en undersökning från den amerikanska organisationen Glaad är andelen karaktärer som är gay, bi, trans eller queer högre än någonsin i amerikanska dramaserier, rapporterar the Guardian.

Av 901 återkommande karaktärer i broadcast-tv var 58 antingen gay, bisexuella, transpersoner, queer, ickebinära eller asexuella, alltså 6.4 procent, den högsta andelen sedan Glaad började mäta.

Antalet HBTQ-karaktärer ökade även i kabeltv-programen och i streamingtjänsterna Amazon, Hulu och Netflix serier. Siffrorna innefattar alla program som har premiär hösten 2017 och våren/sommaren 2018.

– När acceptansen för HBTQ-personer minskar i regeringen och den bredare amerikanska kulturen, då blir TV en central plats för HBTQ-historier och representation har aldrig varit viktigare, säger Glaads ordförande Sarah Kate Ellis till the Guardian.

Hög andel vita män

Men undersökningen visar också att TV-industrin fortfarande har problem med mångfald. Medparten av HBTQ-karaktärerna var nämligen vita homosexuella män, på streamingtjänsterna var siffran så hög som 77 procent, och av alla karaktärer på alla plattformar var bara 17 stycken identifierade som transpersoner. 

Andelen bisexuella karaktärer har också ökat på alla plattformar, enligt undersökningen, men de flesta av dessa är fortfarande kvinnor.

Glaad är en amerikansk lobbyorganisation som arbetar med HBTQ-personers rättigheter. Organisationen bildades i New York 1985, i ett försök att förändra massmedias orättvisa och fördömande rapportering om HIV-drabbade. 

Glaad släpper varje år en undersökning av hur HBTQ-personer representeras på amerikansk TV och i filmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer