Författaren Reni Eddo-Lodge. Foto: SVT

Reni Eddo-Lodge första svarta brittiska författare att toppa bästsäljarlista

Uppdaterad
Publicerad

För första gången toppar en svart brittisk författare den engelska bästsäljarlistan. Boken, ”Varför jag inte längre talar med vita om ras” av Reni Eddo-Lodge, som kom 2017 omtalades stort redan då. I samband med Black lives matter-demonstrationerna har den nu fått ny uppmärksamhet.

Brittiska journalisten och författaren Reni Eddo-Lodge skrev ”Varför jag inte längre pratar med vita om ras”, som en vidareutveckling på ett blogginlägg från 2014. I det uppmärksammade blogginlägget beskrev Reni Eddo-Lodge varför hon slutat prata om ras med människor som förnekar att strukturell rasism existerar.

Som ett led i demonstrationerna efter afroamerikanen George Floyds död har boken seglat upp starkt på nytt och toppar nu den engelska bästsäljarlistan, rapporterar The Guardian och BBC. Det är första gången som en svart brittisk författares verk tar den platsen.

Släpptes 2017

”Det känns helt galet att ha slagit det här rekordet. Mitt verk vilar på så många brittiska litterära giganters axlar – Bernadine Evaristo, Benjamin Zephaniah, Zadie Smith, Andrea Levy, Stella Dadzie, Stuart Hall, Linton K Johnson, Jackie Kay, Gary Younge – för att nämna några”, skriver Reni Eddo-Lodge på Twitter.

Boken som släpptes 2017, uppmärksammades redan då stort och belönades bland annat med det prestigefyllda British Book Awards i kategorin bästa faktabok. Förra veckan klättrade boken också upp i topp på bästsäljarlistan över facklitteratur, även då som den första boken skriven av en svart brittisk författare.

I samband med detta twittrade Reni Eddo-Lodge att hon tycker att det är bedrövligt att det skulle krävas en tragedi för att hon skulle toppa listorna, och riktar även kritik mot landets förlag:

”Att det ska ta så här lång tid är ett lågvattenmärke för förlagsvärlden”, skriver hon.

Öppet brev till förlagsvärlden

Tidigare i veckan publicerade den nybildade intresseorganisationen Black writers guild ett öppet brev riktat till fem av Storbritanniens största bokförlag med krav på att förlagen omgående måste införa omfattande reformer för att göra förlagsvärlden mer inkluderande, skriver The Guardian.

Över 100 författare, däribland författare som Bernardine Evaristo, Benjamin Zephaniah och Malorie Blackman har undertecknat brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.