Talibaner vid övertagandet av presidentpalatset i Kabul. Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser. Foto: Aljazeera/TT

Reportar utan gränser: livsfarligt att vara journalist i Afghanistan

Publicerad

Under söndagen intog talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul och extremistgruppen har nu i princip total kontroll över hela landet. Läget är mycket allvarligt för både inhemska och utländska journalister i landet, det menar flera pressfrihetsorganisationer.

– Utländska journalister på plats ska vara oerhört vaksamma, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser.

I början på augusti besköts och kidnappades två afghanska journalister i västra Afghanistan av talibaner och i juli mördades den indiske Reutersjournalisten Danish Siddiqui under brutala former.

– Utländska journalister på plats ska vara oerhört vaksamma och ta säkerhetsriktlinjer på yttersta allvar och respektera det faktum att det just nu är livsfarligt att vara journalist i Afghanistan, säger Erik Halkjaer.

Han ser talibanernas maktövertagande som ett svårt slag mot pressfriheten och befarar att situationen kan komma att bli som på 90-talet när talibanerna styrde i Afghanistan och pressfriheten var minimal.

Sedan talibanerna förlorade makten 2001 har pressfriheten förbättrats och den har varit stark i den afghanska konstitutionen, även om landet i praktiken haft stora problem med våld mot journalister och deras säkerhet.

Förväntas sända religiöst innehåll

I takt med att talibanerna tagit allt större kontroll över landet har flera lokala mediebolag påverkats. Redan för en vecka sedan hade ett femtiotal lokala medier tvingats lägga ned och närmre hundra journalister lämnat sina jobb.

– Nu talar vi nog om en ännu större utarmning. Vi har inga siffror men har fått flera rapporter om hur talibaner klivit in på lokala radiostationer och sagt ”visst ni får fortsätta sända men ni måste rätta er efter våra påbud”, säger Erik Halkjaer.

Påbud som handlar om att journalister förväntas sända religiöst innehåll och följa sharialagar.

– Det innebär att kvinnliga journalister i princip inte kan jobba alls.

Erik Halkjaer berättar att talibanerna nyligen gått in på tv-kanalen Tolonews redaktion och att de då tagit vakternas vapen, men också uppmanat journalisterna att fortsätta göra sitt jobb.

– Så det är lite tvetydligt vad som gäller, säger Erik Halkjaer som ser tecken på att talibanerna vill ha en dialog med omvärlden.

– Men om de stänger ner alla medier då tror jag omvärlden kommer agera och bryta dialogen, så här finns det en spelbricka för omvärlden att använda för att pressa talibanerna att stå upp för pressfrihet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.