Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige, Erik Halkjaer. Foto: Pressbild: Jens Sølvberg & Fethi Belaid/AFP/TT

Reportrar utan gränser fördömer stormning: ”Ett hårt slag”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-stationen Al-Jazeera uppger att tunisisk polis har stormat redaktionen i huvudstaden Tunis. Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige, Erik Halkjaer, fördömer händelsen och kallar det för ett mycket hårt slag mot pressfrihet och oberoende journalistik.

Det var under måndagen som säkerhetsstyrkor ska ha stormat Al-Jazeeras redaktion i Tunisiens huvudstad, skriver tv-kanalen i flertalet inlägg på Twitter samt på sin sajt. Tv-kanalen uppger både att det rört sig om ett 20-tal ouniformerade polismän och minst 10 kraftigt beväpnade som tagit sig in.

– Att det är polisen som stänger ner redaktionen ska fördömas å det kraftigaste. De ska snarare skydda journalister, säger Erik Halkjaer, Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige till SVT.

”En otroligt allvarlig händelse”

Erik Halkjaer framhåller också att Al Jazeera varit en viktig nyhetsförmedlare under de pågående oroligheterna i landet.

– Det som händer i Tunisien just nu är ett jättehårt slag mot pressfrihet och oberoende journalistik. Det är ett land där pressfriheten och skyddet av oberoende journalistik har förbättrats dramatiskt de senaste fem-sex åren. Men sedan det senaste valet har vi sett en viss försämring, med en mer fientlig inställning från extremhöger och konservativa grupperingar, säger Erik Halkjaer, och fortsätter:

– Att det här händer i samband med den här ”mjuka kuppen” kommer kanske inte som en överraskning, men det måste fördömas. Det är en otroligt allvarligt händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.