Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser. Foto: SVT & TT

Reportrar utan gränser uppmanar FN till krafttag

Publicerad

På tisdagen är det 5 år sedan terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo. I ett gemensamt upprop uppmanar Reportrar utan gränser, tillsammans med företrädare för FN, internationella organisationer att fördöma religiös intolerans mot journalister och publicister.

– I 69 länder är det fortfarande ett brott att häda, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

5 år har gått sedan terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo då två beväpnade al qaida-anhängare tog sig in på redaktionen i Paris och mördade 12 personer. I samband med årsdagen uppmanar nu organisationen Reportrar utan gränser och företrädare för FN världens regeringar och internationella organisationer till att starkare skydda publicister och journalister mot religiös intolerans och extremism.

Bland annat vill man att FN:s medlemsländer avkriminaliserar hädelse.

– I 69 länder är det fortfarande ett brott att häda, att begå så kallade trosfridsbrott. Det här är ett problem eftersom yttrandefriheten gör att du ska kunna uttrycka dig kritiskt, rapportera om, granska eller till och med skämta om en företrädare för ett trossamfund, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser till Kulturnyheterna, och fortsätter:

– Det behövs att FN på säkerhetsrådsnivå och andra internationella organ tar tydligare ställning för att religionsfrihet och yttrandefrihet väger lika mycket och kan gå hand i hand.

RUG: Sociala medier har förstärkt hoten

I uppmaningen skriver Reportrar utan gränser också att sociala medier förstärkt hotet mot satiriker efter attacken mot Charlie Hebdo, och att flera mediehus stärkt sina säkerhetsrutiner som en följd.

– Det finns många människor som gömmer sig bakom anonyma konton på Twitter, Facebook och Youtube. Det här kan bli en global trollsvans som jagar den här journalisten eller redaktionen och triggar upp hotet och hatet så till den grad att människor tänker ”vi måste göra oss av med den här människan – han är ett hot mot vår religion”, säger Erik Halkjaer.

Komikern: Påverkat till det sämre

Enligt komikern Mikael Lindgren, känd från Grotesco och Svenska nyheter, har attacken mot Charlie Hebdo 2015 påverkat hans yrkesroll och sättet som man idag skämtar om religion och fundementalism.

– Jag tror att det har påverkat klimatet till det sämre. Den typen av fundamentalism är egentligen lätt att driva med, men skrämseltaktiken fungerar. Det är terror – det ska sprida skräck och det funkar. Många satiriker, tecknare och komiker tänker både två, tre och tio gånger tills de inte skämtar om just islamistisk terror eller tabuämnen om islam, säger Mikael Lindgren.

Så du tror inte att man vågar driva med fundamentalism i samma utsträckning?

 – Nej, jag vet att man inte vågar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.