Reserjournalisten och bloggaren om de nya reserekommendationerna. Foto: Privat/SVT

Resebloggaren får stanna hemma: ”Man kan ju 'hemestra'”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna rekommenderas att resa begränsat framöver: 1-2 timmars bilfärd hemifrån. Vad gör det nya begränsade livsutrymmet med resebranschen – och med oss som människor? Kulturnyheterna har träffat två vitt skilda reseskildrare.

Charlotte Lundquist sa upp sig som flygvärdinna 2017 för att driva resebloggen Readyfortakeoff, som fokuserar på premiumresor. I vanliga fall reser hon fritt och delar med sig via bloggen och sociala medier. Coronapandemin har förstås satt stopp för både resor och många reklamsamarbeten.

– Men jag ser det som en möjlighet att ändra inriktning på min blogg och dela med mig mer av upplevelser kring Stockholm där jag befinner mig. Man kan fortfarande ”hemestra” och upptäcka pärlor i sitt närområde, säger hon.

”Gyllene tillfälle”

Per J Andersson är grundare av resemagasinet Vagabond som sedan tidigare arbetar journalistiskt för att inspirera till hållbart resande. Han ser ett gyllene tillfälle för industrin att se över vad som kan förbättras när vi kan börja resa mer som vanligt igen.

– Franska regeringen har sagt att om Air France KLM ska ha statligt stöd så får de inte erbjuda flyg som kan genomföras på under 2,5 timmar med tåg. Det är ett jättebra exempel på att göra något klokare.

En kortare tankepaus kan alltså vara bra, menar Per J Andersson.

– Men på lång sikt vore det tragiskt om vi inte kunde resa. Epidemin har varit en renässans för nationalismen: Vi stänger borgen och är här, men att möta andra samhällen tror jag kan ge en djupare och bredare världsbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.