Riccardo Muti får Birgit Nilsson-priset

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen avslöjades pristagaren av världens största musikpris inom klassiska musik när Birgit Nilsson-priset delas ut för andra gången någonsin. Årets pristagare blev dirigenten Riccardo Muti.

Muti var själv inte närvarande vid Kungliga operan på onsdagen men juryordföranden professor DR. Reich återgav Riccardo Mutis reaktion när han fick reda på att han fått Birgit Nilsson-priset.

– Han blev först mållös, han inser vilket prestigefullt pris han fått, säger professor Reich.

Riccardo Muti är född i Italien och är just nu konstnärlig ledare för Chicago Symphony Orchestra och har genom sin fyrtioåriga karriär arbetat med alla de allra förnämsta orkestrarna såsom Vienna Philharmonic, Milanos Filarmonica della Scala, Philadelphia Orchestra och Berlin Philharmonic.

Birgit Nilsson bestämde sig i slutet av sin karriär för att belöna en framstående sångare, dirigent eller produktion inom den klassiska musiken.

Denna önskan uppdagades 2009, tre år efter operalegendens död, då det första Birgit Nilsson-priset delades ut.

En miljon dollar

Priset, på en miljon dollar, delades då ut till tenoren Plácido Domingo – vald av Birgit Nilsson själv som skrev ner hans namn på en lapp och la det ett förseglat kuvert 2005.

Priset kommer att delas ut av Kung Carl den XVI Gustaf den 13 oktober 2011.

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.