Riksteatern vill skära ned kraftigt

Publicerad

Riksteatern vill minska antalet tjänster i Stockholm kraftigt. Totalt handlar det om en minskning med 35 tjänster från dagens 190, enligt ett pressmeddelande.

– Ambitionen är att förändra Riksteaterns organisation i takt med samverkansmodellens demokratisering av kulturpolitiken och samtidigt klara ekonomiska utmaningar, säger Riksteaterns vd Birgitta Englin.

Riksteatern vill samtidigt undersöka vilka tjänster det går att omplacera till andra delar av landet än Stockholm. Förutom de förändringar av samverkansmodellen (som innebär att mer pengar till kulturen fördelas av regionerna själva) pekar också Riksteatern på att anslagen inte ökar i samma takt som bland annat lönekostnaderna.

Facklig kritik
Men nu får både planerna på nedskärningar, men framför allt sättet de meddelats, kritik av facket.
– Vi är överraskade över hur ledningen har formulerat sig i pressmeddelandet i det här läget, säger Jenny Larsson, som är facklig representant på Riksteatern.

Teaterförbundet understryker samtidigt att konsekvenserna av besparingarna inte utretts än.
– Förhandlingarna är inte inledda, uppger Jenny Larsson samtidigt i ett uttalande.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer