Lovisa Onnermark och Niklas Falk i Kejsarn av Portugallien, och rapparen Cleo gästar dansgruppen Juck i föreställningen Fatta. Foto: Sören Vilks/Saga Berlin/Riksteatern

Selma Lagerlöf, Cleo och heavy metal i Riksteaterns vårprogram

Uppdaterad
Publicerad

Skräck, hyllade dansgruppen Juck och Klara Fina ryms på Riksteaterns scener i vår. Tidigare medlemmar i The Ark har skrivit låtarna till den nya heavy metal-musikalen ”Ont blod” och Lucas Svensson har dramatiserat Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien.

Rollen som den älskade dottern, Klara Fina, spelas av Lovisa Onnermark. Om det i Selma Lagerlöfs roman framför allt är den fattige faderns, Jan i Skrålyckas, enorma kärlek till sitt enda barn som står i centrum, gör Lucas Svensson även samhällsstrukturerna synliga.

– Jag tänker på vad strukturerna gör med individen. Klara Fina är en ung kvinna från en fattig familj. Hon har inget annat kapital än sin kropp och sin sexualitet, säger Lovisa Onnermark och fortsätter.

– Och pappans fantasier om att hans dotter blivit kejsarinna av Portugallien är en dröm om att hans lilla fattigunge ska kunna slita sig loss och nå toppen.

Uppmärksammad dansgrupp turnerar

Riksteatern har också kontrakterat den uppmärksammade dansgruppen Juck som turnerar med rapartisten Cleo. På vårrepertoaren finns även den helt nyskrivna körföreställningen Sång från välfärden – Sara Parkmans, Hampus Noréns och Alexandra Loonins bidrag till valdebatten. Lennart Jähkel och övriga skådespelare sjunger tillsammans med en lokal kör på varje spelplats.

Metal och vampyrer

I mars blir det urpremiär för något så ovanligt som en heavy metal-musikal som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Jens Andersson och Mikael Jepson, kända från The Ark, har skrivit musiken, och en av det nu nedlagda bandets första trummisar, Martin Rosengardten, regisserar.

”Ont blod” handlar om Alexia och hennes heavy metal-band men också om vampyrer,

– Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik och skräckromans, säger manusförfattaren Rasmus Lindberg som tycker att kombinationen är given.

Riksteatern i urval

Fatta! med Cleo och Juck, premiär 19 januari i Umeå.

De redan frälsta I sin nya föreställning vänder Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén blickarna mot valåret. Urpremiär 17 januari i Stockholm.

Rickard Söderberg är Gaytenor Richard Söderberg turnerar med en egen scenshow. Premiär 25 januari i Tumba.

Häxor – När drevet går, av Therese Söderberg. En berättelse om trolldomsprocessen under 1600-talet då flera hundra kvinnor brändes på bål. Ett samarbete med Teater Västernorrland. Premiär 20 januari i Surahammar.

Kejsaren av Portugallien Ny dramatisering av Lucas Svensson i regi av Carl Johan Karlsson. Premiär 25 februari i Hallunda, Stockholm.

Sång till välfärden Nyskriven musikal av Sara Parkman, Hampus Norén och Alexandra Loonin. Urpremiär 5 mars i Sollefteå.

Slutet för Rut Nyskriven pjäs av Jesper Weithz om 112-årig Rut vars skog legat i träda i 40 år och som hennes barnbarn ivrigt vänta på att få ärva. Urpremiär 6 mars i Nyköping.

Ont blod. En havy metal-musikal, av Rasmus Lindberg och med musik av Jens Andersson och Mikael Jepson. Urpremiär 5 mars i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.