Robert Wells vill larma om krisen för scenarbetarna. Foto: TT

Robert Wells: De måste lösa problemet med blixtens hastighet

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Robert Wells är kritisk till att ljud- och ljusteknikerna inte fått tillgång till stödpengar. ”Jag kan inte för mitt liv förstå att man säger ”vi får se om några veckor”, säger han.

Robert Wells sökte och fick del av regeringens krisstöd till kultur- och nöjesbranschen. Evenemangsbolaget som sköter scen- och ljudutrustning till Wells inställda konserter fick däremot inga pengar.

– Många producenter har ju fått stöd, men jag kan inte för mitt liv förstå varför inte teknikerna får det. De är ju lika viktiga, utan ljud och ljus så blir det inget. Och det gäller inte bara dem, det här är en näringskedja som är ofantligt lång, säger Robert Wells till Kulturnyheterna.

Under våren kritiserade många i nöjesbranschen att en stor del av den osynliga arbetskraften bakom konserter och evenemang har hamnat utanför när krisbidragen till kulturarbetare fördelats. Ljudtekniker, annonsörer, bokare och transportörer, för att nämna några.

På tisdagen demonstrerade ett 30-tal scenarbetare utanför Riksdagen, för att uppmärksamma politikerna på situationen. Robert Wells hoppas att politikerna snart har nya besked att komma med till evenemangsbranschen.

– Jag skulle bara vilja att de sätter sig med blixtens hastighet och löser det här problemet. Jag kan inte för mitt liv förstå att man säger ”vi får se om några veckor”, det borde kommit i juni. Det är inte kul att se folk som man jobbat med länge gå i konkurs, säger han.

”Arbetar med frågan”

Kulturminister Amanda Lind (MP) skriver till Kulturnyheterna att hon ser att situationen är tuff för egenföretagare i kultursektorn:

”Regeringen arbetar för fullt med frågan om ytterligare stöd till egenföretagare. Jag ska även senare denna vecka tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan träffa representanter för tekniker och andra inom musik- och evenemangsbranscherna för att lyssna på deras perspektiv och förslag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer