Robyn uppträder på Artipelag i Gustavsberg Foto: Claudio Bresciani/TT

Robyn: ”Man behöver inte vara ledsen för att göra bra musik”

Uppdaterad
Publicerad

Robyn slog igenom redan som tonåring – sedan dess har hon blivit en av Sveriges största artister. 2010 släppte hon hyllade albumserien Body talk och hennes musik spelades bland annat i Lena Dunhams tv-serie Girls. Efter ett åtta år långt uppehåll är hon tillbaka med Honey – ett mjukare men klubbigare album om saknad och hjärtesorg.

Uppbrott och personliga förluster har lett till att det dröjt åtta år sedan Robyn släppte ett album. Men många timmar på terapisoffan och en musikalisk resa via dansmusik, mjuka rytmer och disco har till slut lett fram till nya skivan Honey.

– När jag började göra musik för den här skivan så var jag ganska ledsen, jag var inte så sugen på att göra ny musik. Skivan kom till från en plats där jag försökte få mig själv inspirerad igen. Jag drogs till det som fick mig att vilja röra på kroppen, saker som fick mig att vilja dansa, säger Robyn.

”Inget fan av nostalgi”

De raka och mer traditionella pophitsen på Body talk, som Dancing on my own, lyser med sin frånvaro på Honey. Det hörs att Robyn vill framåt.

– Jag är inget fan av nostalgi, jag tycker det är tråkigt. Det finns referenser till musik som jag växt upp med: Prince och Kate Bush. Kanske musik som inte riktigt låter som popmusik låter just nu. Men det har varit jätteviktigt att inte göra en nostalgisk skiva. Jag vill inte att det ska låta retro utan att det ska låta ”nu” och vara relevant.

”Känner mig äldre”

Att ta en paus från musikbranschens strålkastarljus under en period har varit skönt och något hon rekommenderar andra i samma situation att testa. Men att komma tillbaka nästan ett decennium senare är förknippat med en del frågetecken. För även om Robyn tycker att hon är modern och relevant, så vet hon inte vad publiken kommer att tycka.

– Jag känner mig äldre, jag vet inte om jag är relevant längre. Jag har inte släppt en skiva på åtta år. Det ska bli jättespännande att se vad som händer.

Känner du en rädsla över att inte vara relevant?

– Nej, jag är jätteglad över min skiva så det känns jättebra. Men jag vet inte vilken som är min publik, vem som kommer gilla den. Det är inte så tydligt för mig just nu.

”Safe:a är ingen bra idé”

Honey handlar om sorg men också om att komma ur det mörka som en ny person. Så stämmer klyschan att lidande blir bra konst, eller behöver man snarare ta sig ur det värsta, för att kunna skapa?

– Det är inte så enkelt att göra nya saker om man inte utsätter sig för nya upplevelser. Jag tror inte att man behöver vara ledsen för att göra bra musik. Men att ”safe:a” är ingen bra idé, säger Robyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.