Besökare tittar på Picassos målning ”Guernica”. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue

Rockefeller tar tillbaka ”Guernica”-gobeläng

Uppdaterad
Publicerad

En gobeläng som avbildar Picassos berömda tavla ”Guernica” har tagits tillbaka från FN, av Rockefeller-familjen, skriver New York Times. Den 7,6 meter långa gobelängen lånades ut till organisationen 1985 och har hängt utanför Säkerhetsrådet. Rockefeller-familjen beställde verket 1950. Men nu har Nelson A. Rockefeller Jr begärt tillbaka det.

Enligt Stéphane Dujarric, talesperson åt generalsekreterare António Guterres, vet de inte vet varför Rockefeller ville ha tillbaka gobelängen, men Guterres ansträngde sig för att FN skulle få behålla den.

– Gobelängen var inte bara en rörande påminnelse om krigets fasor, men på grund av dess läge har den också bevittnat så mycket historia som har utspelat sig utanför Säkerhetsrådet sedan 1985, säger Dujarric.

Picassos ”Guernica” är ett minnesmärke över den lilla baskiska staden med samma namn, som 1937 totalförstördes av ett nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer