Röhsska museet i Göteborg tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnämnden i Göteborg stänger Röhsska museet.

Nämnden ser ”mycket allvarligt” på museets psykosociala arbetsmiljö.

”Det här är aldrig ett roligt beslut att fatta”, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande.

När Röhsska museet ska stängas är inte helt klart. Men att museet behöver göra det, meddelades efter att kulturnämnden i Göteborg haft krismöte på tisdagen.

Enligt kulturnämnden behöver museet stängas ”för att få möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en hållbar psykosocial arbetsmiljö.”

Krisen på Röhsska

”Mycket allvarligt”

Kulturnämnden skriver i ett yrkande att man ”ser mycket allvarligt på situationen på Röhsska museet”. Nämnden hänvisar till en ”långvarig problembild kring den psykosociala arbetsmiljön, hög chefsomsättning, höga sjukskrivningstal, brister i organisation och ledning och brister i förtroende och tillit”.

Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden, säger till Kulturnyheterna att museet måste stänga för att kunna ”få till en nystart”.

– Det finns en långvarig problematik som vi politiker i kulturnämnden bär ansvar för. Det ska bedrivas en god personalpolitik i våra verksamheter. En stängning kan bli en nystart, en vändpunkt för att skapa en arbetsplats med god och trygg arbetsmiljö.

Kräver åtgärder

Varför är det så akut att museet måste stänga?

– Ja det låter dramatiskt. Som politiker är det inte ett kul beslut att fatta, men absolut nödvändigt. Det här är en problematik som pågått i femton år. När man väver ihop allt utgör det starka skäl för oss att sätta ner foten och besluta som vi gjorde i dag.

Hur är den psykosociala arbetsmiljön på Röhsska?

– Den har varit dålig i många år, och det har eskalerat under hösten. Nu kräver Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren och de fackliga representanterna tar fram en handlingsplan för hur den psykosociala arbetsmiljön kan förbättras.

”Förringar personalens upplevelser”

Maria Heed från fackförbundet Vision är huvudskyddsombud på Röhsska museet. Hon säger att beslutet om stängningen fattades utan att personalen informerats ordentlig, och att hon är chockad över hur processen har gått till.

– Det här är ingenting som är samverkat över huvud taget. Det är en idé från förvaltningsledningen. Sådant här kräver en långt process innan det ska bli något.

– Det kanske är en bra lösning – vad vet jag? – men det måste vara i dialog med medarbetarna först, och fackliga parter!

Arbetsmiljön på Röhsska har varit och är problematisk, håller Maria Heed med om, men beslutet om stängning har fattats på fel sätt, tycker hon.

– Jag önskar att personalen hade fått vara delaktig och att förvaltningsledningen lyssnat på dem. Det känner inte personalen att man har gjort. Förvaltningsledningen förringar och förminskar personalens upplevelser. Hur tror man att man ska kunna få med sig personalen när man hittar på saker över deras huvuden? Det är osmart.

Mariya Voyvodova bekräftar att personalen på Röhsska fick besked om stängningen först efter att beslutet hade fattats. Hon säger att ett möte med de anställda ska hållas under onsdagen.

– Innan nämndmötet i dag när beslut om stängning fattades hade arbetsgivaren möte med de fackliga där de fick information. Nu ska arbetsgivare och facken arbeta med planen för hur arbetet framåt ska se ut, kommenterar hon.

Beslutet om när Röhsska stängs fattades på kulturnämndens möte om en vecka. Samtidigt kommer det att meddelas hur länge museet ska hållas stängt.

Skrev öppet brev

Kulturnyheterna har tidigare berättat om det öppna brev från Röhsska museets ledning som riktade skarp kritik mot personalen, som bland annat beskylldes för att vara omogen och undvikande. Brevet, som skickades förra året, kritiserades då av facket.

Sedan Röhsska museet i Göteborg förlorade det nationella nätverksuppdraget för design och konsthantverk och museichefen Tom Hedqvist slutade i förtid i förra våren har det rapporterats om en pressad situation för museipersonalen.

Tidigare i höst tvingades museet att stänga under två timmar efter att konflikten mellan fack och arbetsgivare trappats upp.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med museichefen Susanne Erixson som inte vill lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet