Roland Utbult (KD) och Vasiliki Tsouplaki (V) Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Kulturkanon eller inte – frågan som funnits sedan 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

Bör det finnas statligt sanktionerade klassikerlistor över kultur som medborgarna bör känna till? Inför valet låter Kulturnyheterna riksdagspartierna debattera ett antal kulturfrågor. Under måndagen handlade det om huruvida det ska finnas en kulturkanon med klassiska verk.

Länder som Frankrike, Danmark och Norge har listat litterära verk och annan kultur som anses utgöra den baskunskap alla skolelever bör ha.

Sverige har det däremot inte. Det vill Kristdemokraterna och deras kulturpolitiska talesperson Roland Utbult ändra på. De vill att skolan ger alla elever samma kulturella och språkliga grund.

Men vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki håller inte med: hon menar att det är lärarna som bäst kan avgöra vilka verk som passar varje enskild klass.

Se hela debatten mellan de kulturpolitiska talespersonerna Roland Utbult (KD) och Vasiliki Tsouplaki (V) i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer