Dansbandet Lasse Stefanz deltog i melodifestivalen 2011. I år tävlar Robert Gustafsson med bandet Rolandz – men det är inget riktigt dansband, menar experten Thomas Deutgen. Foto: TT

Rolandz ”Fuldans” delar dansbandsvärlden

Publicerad

Robert Gustafssons dansband Rolandz har gått vidare till final i melodifestivalen. Men låten Fuldans delar dansbandsvärlden.
– Det är som om jag skulle gå in och göra en gigantisk parodi på att vara författare i Babel, säger dansbandsexperten Thomas Deutgen.

Roland Jäverup är Robert Gustafssons uppdiktade, tragikomiska dansbandsfigur från Killinggängets film Torsk på Tallinn från 1999. Men med åren har karaktären kommit upp sig i livet – 10 mars tävlar han med sitt band Rolandz i Melodifestivals final på Friends Arena.

Dansbandslegenden Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz, tycker att Rolandz gör ett bra jobb.

– Det är svårt att bedöma om han gör det för att vara rolig eller om han gör det seriöst, men jag tycker nog att han gör det seriöst. Det blir ett roligt inslag i det hela.

Inte ett riktigt dansband

Han framhåller att Rolandz scenkläder skiljer sig från de som Lasse Stefanz har, men tycker ändå att låten, Fuldans, är bra och att framträdandet håller.

Men dansbandsexperten Thomas Deutgen menar att Rolandz inte är riktigt dansband.

– Det är som om jag skulle gå in och göra en gigantisk parodi på att vara författare i Babel i SVT. Det skulle ju också folk tycka vara konstigt, men det skulle ju ingen komma på att göra.

Han menar att melodifestivalen istället borde ta in riktiga dansband, men att genren, trots sin popularitet och stora publik runt om i landet, alltid har setts som något töntigt av melodifestivalens ledning.

En blivande sommarplåga

– Om man tar en påhittad karaktär och vrider upp det 200 procent, så att man som tittare uppfattar det som en ganska töntig och bortkommen person, så kan man ju inte hävda att det är dansband. Det blir ju väldigt konstigt mot alla otroligt hårt arbetande dansband som åker runt i landet, säger Thomas Deutgen.

Diana Thylin, ansvarig utgivare på dansbandstidningen Får jag lov, säger att Rolandz medverkan i melodifestivalen är en vattendelare bland dansbandsentusiaster.

– Men jag tror absolut att den här låten kommer att spelas på många campingplatser och dansbanor i sommar, det är en bra dansbandslåt.

Låten Fuldans är gjord av bland andra Fredrik Kempe, en av melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare som stått bakom olika bidrag i tävlingen varje år sedan 2007.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer