Rolf Schock-priser till forskning och kultur

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen tar fyra pristagare emot de fyra Rolf Schockpriserna vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm. Pristagarna har utsetts i de fyra kategorierna Logik och filosofi, Matematik, De visuella konsterna samt De musikaliska konsterna.

Mona Hatoum får priset i kategorin De visuella konsterna. Hon får priset ”för ett rikt och mångförgrenat konstnärskap som gestaltat erfarenheter som har med exil och genus att göra”.

Hatoum föddes 1952 i Beirut av palestinska föräldrar. Hon bor sedan 1975 i Berlin och London, då inbördeskriget gjorde det omöjligt för henne att återvända hem efter en vistelse i den brittiska huvudstaden. Mona Hatoums uttrycksmedel sträcker sig från skulptur och video till installation och performance.

Gidon Kremer får priset i kategorin De musikaliska konsterna. Kremer, född 1947 i Lettland, får priset ”för att han med konstnärlig integritet och outtömlig nyfikenhet ständigt omprövar sina erfarenheter och utmanar sin publik med nyskapande tolkningar av såväl vår tids musik som äldre repertoar”.

Kremer inledde sin bana som violinist redan som fyraåring då han började ta lektioner för sin far och farfar. Tre år senare fortsatte studierna vid Riga Musikskola och därefter vid Moskvas Musikkonservatorium. Kremer har samarbetat med en rad framstående dirigenter och tonsättare. Han har spelat in över hundra skivor genom åren.

Thomas Nagel får priset i kategorin Logik och filosofi. Han får priset ”för hans systematiska undersökningar av motsättningen mellan subjektiva och objektiva perspektiv på verkligheten samt av hur denna motsättning ger upphov till grundläggande filosofiska problem”.

Nagel föddes 1937 i Belgrad. Han är sedan länge bosatt i USA. Sin utbildning fick han vid universiteten i Oxford och Harvard. Han har under sin yrkesverksamma tid bland annat undervisat vid de prestigefyllda universiteten Berkely och Princeton. Sedan 1986 är han professor i filosofi och rättsvetenskap vid New York University. Nagels studier har i stor utsträckning handlat om den fria viljan. Det tycks, menar Nagel, som att vi människor saknar kontroll över våra handlingar.

Endre Szemerédi får priset i kategorin Matematik. Szemerédi får priset ”för hans djupa pionjärarbete från 1975 om aritmetiska följder i delmängder av heltalen, som har lett till stora framsteg och upptäckter inom flera av matematikens grenar”.

Szemerédis arbeten har varit viktiga för andra matematiker som kunnat bygga vidare på hans teorier. Szemerédi föddes i Budapest 1940. Han är sedan 1965 anställd vid Alfréd Rényi Institute of Mathematics vid Ungerska vetenskapsakademien.

Rolf Schockpriserna delas ut var tredje år och prissumman är på 500.000 kronor per pris. Prispengarna hämtas från Rolf Schocks efterlämnade förmögenhet.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.