Charlie Watts (mitten) tillsammans med Rolling Stones-medlemmarna Ronnie Wood och Keith Richards. Foto: Amy Harris/AP/TT

The Rolling Stones trummis Charlie Watts är död

Uppdaterad
Publicerad

The Rolling Stones trummis, Charlie Watts, är död. Han blev 80 år gammal. För bara några veckor sedan kom beskedet att han inte skulle vara med på bandets turné eftersom han återhämtade sig från ett medicinskt ingrepp.

Hans agent, Bernard Doherty, säger att Watts gick bort ”fridfullt på ett sjukhus i London, omgiven av sin familj”.

– Charlie var en älskad make, far, morfar och som medlem av The Rolling Stones en av de bästa trummisarna i sin generation.

Nyligen avrådde Watts läkare honom från att delta i The Rolling Stones planerade turné.

– Jag jobbar hårt på att återhämta mig helt, men har i dag accepterat råden jag fått från experterna om att detta kommer att ta tid, sa han då.

”Oerhört viktig person för bandet”

Charlie Watts anses vara en av trummisarna som haft stort inflytande på rockmusiken.

– Det är oerhört sorgligt. Han är trummisarnas trummis, en av de riktigt stora som har spelat för rockhistorien. Han spelar inte bara en roll i Rolling Stones, utan för hela rockmusiken, säger musikkritikern Per Sinding-Larsen.

Per Sinding-Larsen menar att Charlie Watts även spelade stor roll för att hålla The Rolling Stones på rätt spår.

– Han är en elegant man, man känner igen honom på sitt välkammade hår och fina brittiska garderob, men även på hans sätt att hålla bandet stabilt. Han är en oerhört viktig person för bandet.

Tillsammans med resten av bandmedlemmarna, Mick Jagger, Keith Richards och Ronnie Wood, har bandet haft över 40 turnéer och anses vara bland de mest framgångsrika rockbanden någonsin. Mick Jagger gick igenom en hjärtoperation 2019 och var tillbaka på scen två månader senare.

Charlie Watts föddes i London 1941 och började spela trummor på klubbar i storstaden i början av 1960-talet. Snart bildades ett band som skulle bli större än någon hade anat: The Rolling Stones.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.