Svenska romers historia ska synliggöras

Uppdaterad
Publicerad

Svenska romers historia har varit osynlig i statliga museisamlingar. Nu ska ett forskningsprojekt samla in svensk-romska livsberättelser genom intervjuer och arkeologiska utgrävningar av lägerplatser från 1900-talet.

I det nya forskningsprojekt ska Historiska museet, Mångkulturellt centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård skriva in svenska romer i den officiella historien.

Etnologen Charlotte Hyltén-Cavallius leder den del som handlar om att samla in livsberättelser genom intervjuer av personer som har bott på lägerplatserna. Några av frågorna som berörs är urbanisering, landskapsutnyttjande och kontakten mellan romer och icke-romer i Sverige.

– Vi skapar det här projektet för att det finns väldigt få romska röster i de statliga museisamlingarna. Det romska kulturarvet är dolt. Det finns mycket arkivmaterial om romer, men det finns inga röster från dem, säger Hyltén-Cavallius.

Vill nyansera bilden

För henne är det viktigt att inte skapa en separat utställning, utan istället utöka Historiska museets permanenta utställning ”Sveriges historia”. 
 

– Vi vill få mer kunskap om det här dolda kulturarvet och lägga till det till vårt gemensamma minne. Vi hoppas uppnå en mer mångfacetterad bild av vår historia, så att det inte bara är majoritetens historia som berättas. Vår historia är mycket mer komplex än så, säger hon.

Utgrävningar i Stockholm

Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, är involverad i projektet att göra arkeologiska utgrävningar av gamla romska boplatser i Stockholms utkanter.

–Det tillhör historien att romer har varit nekade att bosätta sig i Sverige på ett mer permanent sätt. Lagstiftningen har gjort att man varit tvungen att flytta hela tiden. Det har varit en hel rad förföljelser. Och inte bara av staten, kyrkan var också med och gjorde livet surt för romer, säger han.

Kulturen osynliggjord

Han menar att forskningssamarbetet kastar ljus på en bortglömd del av historien.

– Det finns ett behov av att kartlägga och synliggöra romernas boplatser. Det som gjorts är en massa utredningar och rapporter om romers sociala situation. Men aldrig om den här kulturella delen, säger Fred Taikon.

Vad hoppas ni hitta i utgrävningarna?

– Det är inga skatter, det är ju inte! Kanske gamla hushållsgrejer, gamla skärvor på tallrikar, säger Taikon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer