Modern romsk konst trendar – ställs ut i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för modern romsk konst har ökat rejält på senare år. Nu ställer konstnären Malgorzata Gosia Mirga-Tas ut i Sverige. Hon vill med sin konst motverka stigmat som riktas mot romer.

– Konst är mitt språk för att visa mitt arv och min identitet, säger hon till SVT.

Modern romsk konst blir allt mer populär. Det uppger europeiska institutet för romsk konst och kultur i Berlin – som beskriver 2022 som ”ett gyllene år” för genren.

– Det är väldigt fascinerande att romska konstnärer närvarade på konstbiennalen i Venedig, säger Tímea Junghaus, direktör på institutet, till SVT och fortsätter:

– Under de senaste tre åren har modern romsk konst blivit en del av den samtida konstscenen.

Göteborgsaktuell utställning

Sverigeaktuella textilkonstnären Malgorzata Gosia Mirga-Tas håller med om ett ökat intresse från branschen.

– Gallerier och museum bjuder in oss. Det var vårt mål och nu har det hänt, jag är väldigt glad, säger hon till SVT och berättar vad syftet är med hennes verk:

– Konst är mitt språk för att visa mitt arv och min identitet.

Gosia Mirga-Tas verk anses vara banbrytande inom romsk konst och går nu att se på Göteborgs konsthall. Utställningen heter ”Jag har en dröm” och skildrar dels livet i Polen, men också svensk-romsk samtidshistoria.

Skildrar stigma

Hennes verk inspireras ofta av vardagssituationer och Malgorzata Gosia Mirga-Tas är inte rädd för att använda material som burits av de personer hon skildrar i sin konst. Exempelvis sin mammas klänning, som också fungerar som en klänning i porträttet av mamman.

Genom konsten vill Gosia Mirga-Tas också motverka fördomar och skildra det stigma som romer kämpar med i sin vardag.

– Jag pratar om vardagslivet och vill visa att vi är normala på samma sätt som andra, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.