Ron Asheton död

Uppdaterad
Publicerad

Gitarristen Ron Asheton, som tillsammans med bl a Iggy Pop startade The Stooges 1967, har hittats död i sitt hem i Ann Arbor, Michigan. Asheton var en av de centrala stilbildarna inom punk, garagerock och andra typer av tungt och koncist elgitarrspel.

Ron Asheton föddes 1948 i universitetsstaden Ann Arbor, Michigan. Där tillbringade han också sitt liv och där inledde han sin musikerkarriär som en av originalmedlemmarna i det minst sagt legendariska och extremt inflytelserika rockbandet The Stooges, med Iggy Pop som sångare.

The Stooges blev stilbildare för den tradition inom rockmusiken som söker sig mot intensiva, enkla och kortfattade uttryck – i motsats till, och i polemik med, de utbyggda, gränstänjande och tidskrävande former som dominerade inom rocken i det sena 60-talet.

Asheton medverkar på The Stooges samtliga album. På de två första, The Stooges (1969) och Fun House (1970) som gitarrist och låtskrivare. På det tredje, Raw Power (1973), var han basist. När bandet gjorde en uppmärksammad återkomst med The Weirdness (2007) var Ron Asheton åter gitarrist.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.