Tigrar handlar om proffssportens mörka sida. Foto: Fotograf/Källa: Marek Wieser / Black Spark Film & TV

Ronnie Sandahls Tigrar kan vinna Nordiska rådets pris

Publicerad

Ronnie Sandahls film Tigrar, om proffsfotbollens mörka sida, är den svenska kandidaten till Nordiska rådets filmpris. Filmen tävlar bland annat mot den hyllade danska animerade dokumentären Flykt.

Fem filmer tävlar om att vinna Nordiska rådets pris:

Tigrar från Sverige, Flykt från Danmark, Any day now från Finland, Alma från Island och Gunda från Norge.

Tigrar hade premiär på filmfestivalen i Göteborg i början av året och går upp på svenska biografer under hösten. Filmen är löst baserad på Martin Bengtssons självbiografi I skuggan av San Siro.

Filmälskare och fotbollsdårar

”Jag drömde om att göra en film som vågar gå på djupet i en ytlig fotbollsindustri, som förenar fint och fult, som är lika relevant för filmälskare som för fotbollsdårar”, säger regissören Ronnie Sandahl i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till nomineringen lyder: Ronnie Sandahl skildrar skickligt den fulare sidan av idrotten, en värld där unga talanger reduceras till kroppar, tävlingspsyken och sin senaste prestation. (...) En sällsynt fin kombination av personregi och skådespelarbegåvning”.

Vinnaren presenteras den 2 november och vinner 300 000 danska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.