Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren Rosa Liksom om att skriva sin bok ”Älven”. Foto: SVT

Rosa Liksom skriver om ”världens mest bortglömda krig”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands mest färgstarka författare, Rosa Liksom, är tillbaka med en bok om ett av världens mest bortglömda krig – Lapplandskriget 1944. I romanen ”Älven” bränner tyskarna ner by efter by i norra Finland och människor och djur flyr över gränsen till Sverige.

Det var när Rosa Liksom för sju år sedan tog över sin farfars stuga i Tornedalen som idén till romanen föddes. Hon är själv född här och under sin uppväxt hörde hon ständigt berättelser om tiden då hennes släktingar bodde i krigsläger i norra Sverige. Det är deras berättelser som ligger till grund för boken.

– Mina släktingar som nu är 90 år gamla började återigen berätta historierna. Jag lyssnade och tänkte att nu är tiden inne att skriva ner dem, innan de dör.

Vandrade 100-tals kilometer

Tidigt stod det klart att hon ville lyfta fram kriget utifrån barnens och djurens perspektiv. I ”Älven” möter vi en ung flicka som tillsammans med familjens kor vandrar mot Sverige.

– Det var självklart att det skulle vara en ung flicka i huvudrollen. För det var unga flickor och pojkar som gick till Sverige tillsammans med sina kor. De vandrade hundratals kilometer innan de kom fram.

Utöver att berätta om det bortglömda Lapplandskrigets härjningar, vill Rosa Liksom lyfta en natursyn som gått förlorad. 

– Jag ville skriva om en tid när människor såg kor och andra arter som personer. I mitt hem hade alla djur namn. Kor, grisar… Alla arter var personligheter och inte material till köttfabriker, som nu. 

Detaljerad svamptripp

Trots alla grymheter och allt lidande är boken därför även full av glädje, kärlek, förundran – och humor. Inte minst i en scen där den unga huvudpersonen blir hög på svamp. Rosa Liksom skrattar högt när hon får frågan om hur hon kunde beskriva trippen så ingående.

– Jag har bott i Christiania, kanske det har nånting att göra med det… 

Rosa Liksom slog igenom på 1980-talet med sin punkiga konst och hon är verksam både som konstnär och författare. 2020 fick hon Svenska Akademiens nordiska pris och har köpt en urskog i Tornedalen för prispengarna.

Hela intervjun med Rosa Liksom går att se i Babel på SVT Play från 19.00 fredag den 17/3 eller på SVT2 söndag den 19/3 kl 20.00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.