Skådespelaren Rosanna Arquette under klimatdemonstrationerna i Washington. Foto: TT

Rosanna Arquette gripen – kan missa Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska skådespelaren Rosanna Arquette greps av polis i fredags, då hon klimatdemonstrerade tillsammans med Jane Fonda och Catherine Keener. Arquette är aktuell som gäst på Stockholms filmfestival, men nu är det oklart om hon kan medverka på festivalen.

Jane Fonda har inspirerats av den unga klimatrörelsen och anordnar veckovisa demonstrationer i Washington D.C. Hon har gripits av polis varje fredag den senaste månaden.

I fredags greps även Rosanna Arquette och Catherine Keener tillsammans med Fonda när de genomförde en improviserad presskonferens inne i amerikanska senaten. Anledning var att de saknade tillstånd att demonstrera på platsen. Arquette släpptes några timmar efter arresten, medan Fonda fick tillbringa natten i häkte.

I en video från demonstrationen syns Fonda, Arquette och Keener tillsammans med flera andra demonstranter sjunga ”We Shall Not Be Moved” och ”This Land is Your Land”. Flera demonstranter greps när de inte ville avlägsna sig från platsen. Det rapporterar The Hollywood Reporter.

Riskerar att missa Stockholms filmfestival

Rosanna Arquette är aktuell som gäst på Stockholms filmfestival som börjar på onsdag. På fredag tilldelas hon hedersutmärkelsen Stockholm Achievement Award.

– Just nu vet vi inte om Rosanna Arquette kan ta sig till Stockholm på grund av arresten. Tanken är att hon ska vara här redan imorgon, och gå på galapremiären men just nu ser det inte ut att bli av. Sen är ju hennes stora kväll på fredagen då vi tilldelar henne Stockholm Achievement Award – då hoppas vi verkligen att hon har kommit ut från finkan, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

Arquette har under sin karriär medverkat i ett 70-tal filmer. Hon var en av de första kvinnorna som talade ut om Harvey Weinstein, vilket blev startskottet för den stora metoo-rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.