Route Irish

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 4 av 5

Regi: Ken Loach

I rollerna: Mark Womack, Najwa Nimri och Stephen Lord

”Irish Route” handlar om, Fergus, en före detta legosoldat i Liverpool vars bästa vän, Frankie, också han en privatanställd soldat, dör i Irak. Militära överordnade påstår att det var Route Irish, ”världens farligaste väg” mellan Bagdads flygplats och militärområdet Green zone, som tog Frankies liv.

Liksom Susanne Bier ofta gör låter regissören Ken Loach här dramat utspelas på hemmaplan medan händelserna i fjärran griper obevekligt in i människornas liv. Men till skillnad från Biers plågade persongallerier ur den bekväma medelklassen skildrar Loach alltid arbetarklass. I det här fallet män som tjänat storkovan på att kriga för penger. Till sitt förfogande har han dessutom fläckfritt agerande brittiska skådespelare som kan tala liverpooljargong med hela kroppen.

Fergus (Mark Womack) som delat allt med döde barndomsvännen Frankie står ansikte mot ansikte med dennes flickvän, Rachel, som också var det enda de två inte delade. Hennes förebråelser får han uthärda. Det var Fergus som övertalade hennes man att åka till Irak.

Fergus, vars liv är en tom lägenhet med tjusig utsikt över Liverpools skorstenar, har inget att förlora på att försöka ta reda på sanningen. Medlen han använder är de han behärskar tack vare erfrenheterna som privatanställd soldat.

Det går stötvis upp för honom att vännen Frankies död innebär att den han var tillsammans med Frankie också för alltid är borta. Den sällsynt skildrade vänskapliga kärleken mellan vuxna heterosexuella män, som är varandras psykologiska stöd i nöd och svaghet, är till filmens fördel. Det är den gemensamma kärleken till den döde som förenar Fergus och kvarlämnade Rachel. Hoppfullt knyter de band via den skvätt mänsklighet Fergus fortfarande har kvar.

Men när misstankarna växer mot till synes rekorderliga män allt högre i rang blir det tydligt att Frankie och Fergus, liksom de flesta av deras välavlönade kamrater, bara var pjäser att offra i det lukrativa spelet om Irakkrigets pengar.

Fergus går till verket med sina färdighter i hämnd.

Ken Loachs film blir en ursinnig anklagelse mot de högt uppställda privata entreprenörerna som gjorde affärer av krig och nöd. De uttnyttjade lagen om immunitet för inhyrda legosoldater i Irak och lät det gå inflation i värdet på irakiers liv.

Pengar var det som stod till buds för att kompensera civila förluster. Paradoxalt nog blev det för mycket klirr i krigskassan för att några extra döda irakiska familjers liv, hit eller dit, skulle spela någon roll.

Isabelle Espinoza

Se filmens trailer

Andra recensioner:

Betyg: 3/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 2/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 4/5 Expressen

Läs Expressens recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.