Roy Andersson: Cannes får skylla sig själva

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hade Roy Andersson världspremiär för sin nya film på Venedigs filmfestival och idag hyllas den av kritiker, men filmen ratades av festivalen i Cannes.

De två tidigare filmerna i trilogin,  ”Sånger från andra våningen” och ”Du levande” hade båda världspremiär på filmfestivalen i Cannes. Men den nya filmen och sista delen i trilogin blev inte utvald att visas i Cannes.

– Vi skickade filmen till Cannes innan den var klar och det var ju lite dumt. De förstod ju ingenting, den var inte så färdig. Nu är den jävligt bra. De får skylla sig själva och det kommer de att fatta nu, säger Roy Andersson.

Kan man kalla ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” för ditt livsverk?

– Jag vill inte säga livsverk. Då betyder det ju att det inte blir något mer, men det blir det ju.

– Jag menar att jag håller på med förtydliganden, alltså människan som förudmjukas eller förudmjukar. Jag hatar att se det och det försöker jag bekriga, de tendenserna och de attityderna. 

Inte sårbar längre

Du vill vara oberoende från filmbranschen men samtidigt bli älskad och få priser, hur går det ihop?

– Jag är inte så sårbar längre, jag har råkat ut en för en sårbarhetsperiod men det var inte efter ett misslyckande utan efter en framgång. ”En Kärlekshistoria” var en enorm framgång, men den gjorde mig deprimerad. Att stå överst på prispallen är inte säkert det lyckligaste. Misslyckandet med Giliap gjorde mig bara starkare.

Men ändå vill du stå på prispallen i Venedig?

Ja, varför ska jag förneka det?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Roy Andersson tävlar i Venedig

Mer i ämnet